09.02.2015

Кнедли Йоза / Gyoza – Дума на деня

Китайските кнедли са любимо ястие в китайските ресторанти, но думата йоза (Gyoza) все още няма никаква популярност у нас. Да, това са скромните кнедли, популярни в Азия, които са известни в Япония като йоза. Кнедлите йоза не са японско изобретение и думата произлиза от китайската дума за кнедли giaozi. Gyoza се появява за пръв път в писмена форма в английския език през 1965 г. в статия от журналист, работещ за американския вестник Valley Independent. В нея са събрани впечатления, натрупани по време на презокеанско пътуване, а по повод на наблюдавана улична сцена журналистът пише: „Някои от хората, които преминаваха край нас на път за работа, дъвчеха вид кнедли с месо, наречени gyoza“. Странното е, че това пътуване всъщност е било до Пекин в Китай, така че защо журналистът е употребил японската дума, си остава мистерия. Въпреки това споменаването на думата gyoza остава в историята като първата й поява в публикация на английски език.

Винаги е трудно да се пише статия за храна особено когато наближава обяд… а това важи с пълна сила, ако темата са кнедлите йоза. Тези лесни за приготвяне кнедли с големина на хапка се правят с малко свинско месо или морски деликатеси, объркани с китайски див лук, чесън и джинджифил, огънати в разточено на тънко тесто, запечатано по краищата. Кнедлите йоза се пържат в основата, но след това се добавя вода в тигана и се слага капак, за да се свари на пара горната им част. Изцяло пържените или изцяло варени на пара йоза са също много популярни.

Може и да съществуват храни в Япония, които са трудни за преглъщане от чужденците, но кнедлите йоза не са сред тях. Те са солени, имат плътен вкус и са истинско вкусово облекчение след лекото суши, а и съдържанието им е по-малко екзотично. Обикновено кнедлите не се сервират като основно ястие, а като гарнитура към такива блюда като рамен.

Ах, рамен и йоза! Ако имаше състезание между храните, които доставят удоволствие, те щяха да бъдат победители.

Можете да намерите йоза и по щандовете за замразени храни в супермаркетите, но това ястие се възприема най-добре в края на дълъг работен ден, ако се отбиете в някой малък ресторант в странична уличка на рамен, йоза и бира. Тогава можете да се насладите на този калориен празник и да се облегнете назад с усмивка на лицето.