19.03.2015

Коалиция / Coalition – Дума на деня

Английският политик и философ от 18 век Едмънд Бърк е известен с думите си „Всяко правителство…се основава на компромис и бартер. Разбира се, почти всички действия на едно демократично правителство включват някакъв вид компромис: всички отделни фракции получават порция от резултата, към който се стремят, но никоя фракция не получава всичко, към което се стреми. Колективно, тези обединени фракции оформят днешната Дума на деня – coalition (коалиция).

В политически смисъл коалициите по всяка вероятност са съществували от самото зараждане на демокрацията в Атина през 6-ти век преди Христа. Въпреки това самата дума навлиза в английския език едва в началото на 17-ти век. Произлиза от френската дума coalition от средата на 16-ти век, която пък е производна на латинската дума coalitus (другарство).

Ако разгледаме думата във връзка с британската политика, ще забележим, че коалициите обикновено се оформят в критични моменти или в периоди на политически преход. И докато в Консервативната партия има завидна монолитност и приемственост, другите две основни парти в настоящото правителство – Либералните демократи и Лейбъристите са постигнали сегашното си състояние благодарение на сливания и създаване на коалиции. Либералните демократи са създадени от сливането на Либералната партия и Социалдемократическата партия през 1988 г. след дългогодишна коалиция помежду им. А Лейбъристката партия, въпреки че не е създадена от други партии, е резултат от опита на Конгреса на профсъюзите в края на 19-ти и началото на 20-ти век да осигури по-добро представителство на лявото крило и на групите на работническата класа. Освен коалиции между отделни партии e имало случаи, когато всички основни партии се обединяват, за да оформят коалиционно правителство на националното единство. Това обикновено се случва във време на криза, както става по време на двете световни войни и на Голямата депресия.

Не е изненадващо, че както при повечето думи, трябва да мине известно време, преди думата coalition да започне да се употребява в смисъла, в който ни е най-добре позната днес. Първоначално терминът е бил употребен през 1605 г. в най-общ смисъл на обединение в творбата на Едуард Филипс Certaine Godly and Learned Sermons (Някои набожни и научни проповеди):Ние сме плът от неговата плът,..което не трябва да се отнася за всяко превъплъщение… обединение (coalition) и смесване на неговата плът с нашата. Думата влиза в сферата на политиката чрез международните отношения в труда на британския държавен секретар по времето на Кромуел Джон Търлоу A Collection of the State Papers (Сборник с държавни документи), в който през 1653 г. Търлоу пише: Холандските държави са решили още веднъж смирено да ви помолят за мир, който обаче да не изисква от тях финансово обезпечение, нито отстъпване на градове, нито влизане в коалиция, нито отбранителна война. Доближавайки се до най-популярния смисъл на думата днес, терминът е използван от Натаниел Касълтън като част от многозначителното му есе през 1715 г. An essay towards a coalition of parties in Great Britain (Опит за коалиция на партиите във Великобритания).

Твърде е възможно след парламентарните избори във Великобритания през май понятието коалиция да получи съвсем нови измерения.