24.09.2015

Коктейл / Cocktail – Дума на деня

Да си седите на морския бряг и да отпивате коктейли – ето това е мечтата на всеки за идеално прекарване на времето. Ако никога не сте опитвали южноамериканския коктейл „Писко Сауър“, трябва наистина да го направите – тази смесица от сок на цитрус и ликьор „Писко“ сама се стича по гърлото.

Но ние искаме да говорим за етимологията, затова нека приключим с мечтите.

Тогава какво общо може да има между коктейла и коня? Как в тази публикация от поредицата ни Дума на деня ще успеем да изминем пътя от едно приятно питие, което обикновено асоциираме с лятната ваканция до… коне, дъвчещи сено? Наистина е проста работа и всичко може да бъде обяснено с помощна на… кокошките.

В началото на 17 век опашките на впрегатните и ловните коне често били подрязвани. Подрязваните опашки приличали на опашката на петле и от там се появява думата cock-tail съчетание от cock (петел) и tail (опашка.

Сега вече прояснява ли ви се как ще стигнем от кокошките до коктейла „Сингапурски слинг“ (прави се от джин със сода, захар и лимон)? Не? Добре, ще опитаме отново.

До 19 век терминът cocktail horse започва да означава нечистокръвен кон. Ако един състезателен кон се смята за нечистокръвен, това означава, че някъде в родословието му е имало кон с подрязана опашка. В творбата си The Martins of Cro’ Martin (1856 г.) ирландският писател Чарлз Джеймс Левър пише:Ясно беше, че тя има добро родословие. С почти чистокръвни родители и минимална възможност за cocktail в произхода си.

До този момент обаче думата cocktail в смисъл на алкохолно питие вече се е появила, когато един неизвестен автор на вестника на Ню Хемпшир The Farmer’s Cabinet през 1803 г. изковава термина. В една очевидно хумористична дописка той пише: Изпих чаша коктейл и се развеселих… Обадих се на доктора…и гаврътнах още една чаша с коктейл.

Тогава защо този дописник използва термин, свързан с конете, когато говори за любимото си питие? Вероятно защото коктейлът означава нечистокръвна порода, което ще рече „липса на чистота“. Взимате чист спирт или алкохол, добавяте захар, може би сок от цитруси или някакви други съставки и правите нещо, което не е чисто коктейл.

Това вероятно е най-логичното обяснение как смисълът на думата се е придвижил от конете до коктейлите.