09.12.2013

Първите компании за поръчки по каталог / Early mail order companies – Дума на деня

Montgomery Ward е първата компания за поръчки по каталог в САЩ. Преди да се появи на пазара, клиентите в страната имали само един начин за снабдяване със стоки – от техния местен магазин, на сравнително високи цени, без гаранции за качество. Арон Уорд, който създава компанията, осъзнал, че може да намали чувствително цените, ако премахне посредника и се възползва от влака и новите пощенски услуги при доставката. Стартът е бил много труден, но непрестанното обещание за качество от типа – „гарантирано удовлетворяване или ще си получите обратно парите”, води бизнеса към успех.

От една страница със 163 артикула през 1872 година, каталогът се разраства до 240 страници с 10 000 продукта в средата на 1880 година. Превръща се в мащабен бизнес. През 1904 година компанията разпраща 3 милиона каталога, всеки от които тежи 2 килограма.

Но това е история на думите и отличителният белег на каталога „Montgomery Ward” е изданието му от 1895 година. Цяла палитра от нови продукти и нови думи са въведени за пръв път в употреба чрез него. Сред тях са бански гащета, портмоне, декоративна градинска чешма, закачалка за дрехи, разтегателна хартия, вечерно облекло, мъжка шапка тип федора, сосиера, пергаментова хартия, дрехи с дължина до коляното, дантелени пердета, чанта за пране, солница, нож за пържоли, халка за кърпа за баня.

Любопитното е, че този апогей на каталога е първо и последно издание с толкова много нови думи. Оттогава нататък лидер в продуктовите иновации и в речника на поръчките по каталог става компанията Sears, Roebuck & Company, утвърдила се като пазарен лидер през 1900 година.