12.06.2017

Кондоминиум / Condominium

Кондоминиум / Condominium
Кондоминиум / Condominium – Дума на деня – EVS Translations

За мнозина има известна утеха в това да живеят в собствено жилище, вместо да са наематели. И макар това често да се смята за най-мъдрата инвестиция и начин да се сдобиеш с имот, притежаването на собствен дом често може да е много скъпо и да представлява несигурен финансов скок за много хора, в сравнение със спокойствието на живеенето под наем. За онези, на които им допада идеята за притежаването на собствено жилище, но без допълнителните разходи и едноличната отговорност за поддръжката и ремонтите, е днешната дума.

Нашата дума, condominium, е модерен латински термин, който означава „съвместно управление, суверенитет“ и идва от добавянето на представката con, със значение на „със или съвместно“ към думата dominium, със значение на „собственост или суверенна власт“, чийто корен може да бъде проследен до латинската дума за къща − domus.

Макар да смятаме, че изразът „съвместен суверенитет е малко тромав и прекалено тържествен за собствеността върху недвижимите имоти и жилищата, това се дължи на факта, че тази дума е продукт на латинските трактати от 18-ти век в Германия, където двама ищци се съгласяват да управляват съвместно определена област.

Първата писмена употреба на думата е от около 1715 г. в труда на владиката Бърнет History of His Own Time (1734), където той пише: „Херцогът на Холщайн започна да строи нови фортове…Това според датчаните е в противоречие с кондоминиума (Condominium), който кралят и херцогът имат за това херцогство“.

В конкретния смисъл на тип жилище, който ние неизменно асоциираме с термина, първата употреба на думата е изненадващо отскоро – появява се за пръв път в брой от 1962 г. на списание The Economist, където пише следното: „Правната концепция за закупуване на единичен апартамент, вместо дял от цялата сграда, тъкмо започва да си пробива път в областта на жилищната политика в САЩ, където е известна като condominium (кондоминиум)“.

Нашата дума кондоминиум може и да произхожда от 18 век, но истинското разбиране на термина във връзка с притежаването на жилище в по-голяма сграда е изненадващо по-старо. Съществуват известни исторически свидетелства, които показват, че първите случаи на обитаване на кондоминиуми може да се проследят назад във времето до Вавилон през първи век. Няма писмени сведения обаче кое е било считано за обща площ и доколко е тежала думата на отделните обитатели, което и до днес е източник на търкания.

След като излизат от мода за едно-две хилядолетия, привлекателността на жилищата на достъпни цени и с нисък риск изглежда отново започва да нараства в световен мащаб с появата на структури и разнообразни модели в Азия, Европа, Океания и дори в Южна Африка, а в САЩ, където кондоминиумите съвсем не са новост, новото строителство постоянно нараства след дъното, което достигна през 2010 г. по време на Голямата Рецесия.