29.10.2013

Държавата на петрола

Петролната индустрия е бизнес с огромен потенциал, а най-влиятелен става в ръцете на правителството. В продължение на десетилетия енергийният пазар като цяло и в частност производството на петрол до голяма степен бяха държавна собственост. Компании, които са държавна собственост, като например „Saudi Aramco”, „Petróleos de Venezuela”, „Pemex” и „China National Petroleum”, всъщност контролират повече от 70 ℅ от световното производство на петрол. Руският „Газпром” е най-големият производител на газ в света. Енергийни компании, притежавани и управлявани от държавата, се основават, за да пазят прихода от усвояването на природните ресурси в рамките на страната и да упражняват контрол върху производствените обекти и енергийни резерви. В продължение на много години тази стратегия предоставяше на страните богати на петрол много стабилен и доходен бизнес модел, тъй като не само се създават хиляди работни места, но и всеки долар, похарчен в процеса, се запазва в рамките на местната икономика.

Въпреки това, защо при компании като мексиканската „Petroleos Mexicanos” обстановката се нажежава и както в случая с „Pemex” е почти сигурно, че те ще бъдат отворени за чужди инвестиции в най-близко бъдеще?

Истината е, че като предпазват националните интереси, националните петролни компании пречат на чуждестранните инвестиции. Държави, които управляват производството си на енергия чрез метод на свръхпротекционизъм, принципно блокират потенциално доходоносни форми на бизнес сътрудничество с чужбина. Скорошни проучвания твърдят, че една от тези сфери са проектите за добив на енергия и петрол с висок риск, тъй като те могат да се осъществяват в рамките на добива на неконвенционална газ и усвояване на битумни пясъци. Традиционно компаниите, които са държавна собственост, се съсредоточават върху усвояването на ресурси с ниски разходи и малък риск и по този начин често подминават потенциално доходоносните варианти, които неконвенционалната енергия може да предложи. Освен това правителствата, които могат да източват значителни природни ресурси и да ги предлагат на пазара чрез система, която е държавна собственост и се управлява от държавата, са склонни да предоставят свръхсубсидиране на своите местни пазари, като по този начин създават опасни несъответствия между цените за местна консумация и цените за износ, което води до свръхпотребление. В Русия например потребителите заплащат малък процент от цената, която вносителите от Западна Европа плащат за природния газ от Далечния Изток. По аналогия жителите на Венецуела са плащали около 0,20 щатски долара за галон обикновен безоловен бензин през 2012 г., около 5 % от цената на галон газ в САЩ и по-малко от средните цени на газта в Европа. Намаляването на тези видове субсидии може да спомогне не само за стабилизирането на цените на петрола, но и да мотивира потребителите да намалят консумацията си на енергия, като по-този начин дадат своя принос за намаляване на емисиите на парникови газове. Последният повтарящ се проблем, който измъчваше държавните петролни компании по целия свят, но най-вече в Южна Америка и Африка, отново бе изведен на преден план преди седмици, когато взрив на тръбопровод рани седем души близо до Мексико Сити. Незаконното източване на тръбопровода се смята за причина за този конкретен инцидент, но липсата на надзор и остарялата инфраструктура превръщат безопасността в честосрещан и скъпоструващ проблем в много компании, които са държавна собственост.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.