26.10.2017

Китайският пазар на криптовалута

Китайският пазар на криптовалута - EVS Translations
Китайският пазар на криптовалута – EVS Translations

Няма никакво съмнение, че криптовалутата и технологиите, които използва (например блокчейн), променят начина, по който светът прави бизнес. И тъй като първата и най-важна криптовалута – биткойнът – изглежда е основният катализатор на тези промени, като че назряват някои сериозни проблеми в Азия и по-точно – в Китай и Северна Корея.

Със сигурност почти всеки е виждал заглавие, което заклеймява факта, че китайското правителство призова за незабавно прекратяване на ICO (Initial Coin Offerings – първоначално финансиране чрез криптовалута) и възнамерява да забрани борсите за криптовалута, които оперират в континентален Китай. И докато забраната на тези борси е само допълнение към друга забрана от 2013 г. за търговията от страна на основните китайски институции, то забраната на ICO, която включва първоначалното закупуване на нови криптовалутни единици, за да се увеличат фондовете за развитието на самата криптовалута, е нещо ново.

Като се има предвид, че Китай е държава, която от 1994 г. до 2005 г. бе фиксирала валутата си юан към американския долар, а оттогава допуска само един контролиран поток на юана по отношение на дузина други глобални валути, заплахата от задържане на глобалната криптовалута в Китай е очевидна, защото, перифразирайки президента на САЩ Джеймс А. Гарфийлд – този, който държи парите в една държава, е абсолютен господар на цялата индустрия и търговия.

Отвъд очевидното обаче, същността на такива инструменти като ICO, предлагащи криптовалутни версии на фондова борса за ППП (първично публично предлагане) без стриктните проверки и добре регулирани процеси на по-развитите пазари, светва червената светлина за по-опитните инвеститори. И още повече – на ICO финансиранията са присъщи рисковете от измама чрез схемата на „изпомпване и разтоварване“, при която едната страна рекламира преувеличено предложение за инвестиция, за да повиши цените и да извлече максимална печалба, преди да продаде/изостави инвестицията на пазара.

В случая на Северна Корея най-голямото притеснение идва от гъвкавостта на света на криптовалутата по отношение на хакерството и кражбата. Само този май Северна Корея беше свързана със рансъмуеъра (злонамерен софтуер с цел откуп) WannaCry, който засегна около 200 хил. компютъра в 150 държави. А след като фирмата за киберсигурност FireEye докладва още няколко опита за хакване, насочени срещу борсите на Северна Корея след WannaCry (25 служители от 4 различни борси са били цел на 10 отделни опита за имейл фишинг от юли насам), въпросите за сигурността на криптовалутата в сравнение със защитата на по-традиционните ценни книжа започват да се повдигат отново.

Независимо от това дали Китай основателно се притеснява за монетарния контрол и доверието на инвеститорите или просто се опитва да успокои радикалните фракции на Китайската комунистическа партия преди следващата голяма среща на 18 октомври, но резултатът е повече от 30% спад в стойността на биткойна. Хакерските атаки и опитите за фишинг може би ще докажат силата на защитата на системата, но ако не успеят, всеки опит да се урегулира квази законна, глобална, независима валута определено създава сценарий, който предизвиква главоболие.

И все пак фактът, че тези въпроси се разискват, дори и без наличието на законни борси, пазарът на криптовалута в Китай все още оперира, макар и ъндърграунд, чрез пазари и приложения за съобщения с равноправен достъп (peer-to-peer), а забраната не спира китайските разработчици на криптовалута и доставчиците на услуги да се включат в него и това предполага, че каквито и да са последствията, бъдещето на пазара за криптовалута в Китай изглежда стабилно и очаква нови регулаторни рамки и политики.