04.01.2017

Късметлийско прасе / Lucky Pig

Късметлийско прасе
Късметлийско прасе / Lucky Pig – Дума на деня – EVS Translations

Типичният викториански новогодишен празник би бил непълен, ако на празничната трапеза не присъстваше прасенце с вкус на ментови бонбони или направено от втвърден захарен сироп. Впрочем в Германия и Австрия, макар тази традиция леко да е позаглъхнала от началото на 20 век, все още се смята за нещо обичайно Новата година да бъде посрещана с подслаждане на вкуса с прасенце от марципан, наречено Glücksschwein (късметлийско прасе).

Наистина яденето на сладкиши по време на празници не е нещо ново, нито пък пожеланията за късмет през идващата година, но съществува причина тъкмо прасето, а не някое друго животно да играе такава важна роля в празничното уравнение.

Произходът на идеята за открояването именно на прасето може да бъде проследен назад във времето до древните германски племена, обитавали Централна Европа и Южна Скандинавия, където дивата свиня е била смятана за свещено животно, олицетворяващо сила и плодовитост. И макар тези древни вярвания да са били до голяма степен изкоренени през Средновековието, прасето до съвсем скоро все още играеше важна роля, макар и по различни причини: не само че от прасето се получава доста месо, но и поради удивително бързото му размножаване и способност да се храни с трева, остатъците от реколтата и дори стопански отпадъци, то е и много икономично животно.

В миналото е било широко разпространено мнението, че колкото повече прасета притежаваш, толкова си по-богат и се радваш на късмет. Ако се вгледаме в немския език ще видим, че това културно вярване е повлияло на терминологията, използвана от хората. Например, картата с най-висока стойност в едно тесте карти се нарича die Sau (женска свиня), а когато немците си пожелават да имат късмет, използват израза Schwein haben, който буквално означава „да имаш прасе“.

И макар идеята за късметлийското прасе да е станала популярна в английския език едва през 20 век, както откриваме в изречението „We was pig lucky“ (Бяхме щастливи като късметлийски прасенца) в „Гроздовете на гнева“ на Джон Стайнбек, когато отхапете от това сладко прасенце, независимо дали е направено от твърдите ментови бонбони или от мекия марципан, не забравяйте, че вкусвате нещо, което хилядолетия наред е служило за символ на късмет и просперитет.