27.12.2016

Обединена и силна Латвия

Обединена и силна Латвия
Обединена и силна Латвия – EVS Translations

Нека за въведение започнем с един по-непознат факт − националния спорт на Латвия. Макар и в много съседни страни най-популярният спорт да е футболът, в Латвия кралят е хокеят на лед, а това говори много за латвийците, тъй като хокеят на лед не е за конвенционалните народи − това е свиреп спорт, който изисква здрави, сплотени играчи и поддръжници.

А ако искате да разберете колко обединени са латвийците, просто се запознайте с латвийската история за Намейсис. По време на нашествие от немски кръстоносци в началото на 13 век, предводителят на семигалите бил принуден да остави сина си, но преди да тръгне, той му дал специален пръстен, за да бъде разпознат когато Намейсис се завърне. След като узнали това, германците започнали да търсят момчето, за да го спасят, латвииците изработили множество допълнителни копия на пръстена, които раздали на други латвийски момчета. Те носели пръстените си с гордост и с готовност да пожертват живота си в името на националната независимост и обединение.

А ако ви трябва доказателство за това колко здрави са латвийците, запознайте се с историята на предшествениците им − древните балтийски племена от Курониан, Латгалия и Селония, които са били отлични воини и чиято военна свирепост дори е описана по стените на стара холандска църква: „Бог да ни спаси от чума, пожар и куронийци!“

Балтийските племена са смятани за по-опасни дори от самите викинги и това не е без причина − само вижте какво се е случило през 1187 г. Във време, когато крайбрежна Европа бива грабена и опожарявана от викингите мародери, Латвия е била една от малкото страни, които не само се отбраняват и запазват независимостта си, а дори атакуват и опожаряват викингската столица Сигтуна, сривайки я до земята.

Освен това Латвия е една от последните страни, които биват покръстени, тъй като балтийските племена оказват най-дълга съпротива на кръстоносците.

През следващите векове латвийските територии са били многократно нападани и завладявани от германците, холандците, поляците и накрая руснаците, но в крайна сметка Латвия се оказва независима страна, запазила езика, културата и традициите си, а много латвийски момчета все още носят пръстена на Намейсис като символ на национална гордост.

А латвийците определено се гордеят с националната си история и почитат националното знаме, което е едно от най-старите в света − за съществуването му и неговия отличителен тъмночервен цвят, който често бива наричан „латвийско червено“, има писмени сведения още от 13 век. Латвийското знаме е развяващият се символ на силата и единството на тази нация, както и на готовността й да даде кръвта си за независимостта и благоденствието на страната.

И Латвия, подкрепена от обединения си народ, действително преуспява, а старите нашественици днес са новите инвеститори в процъфтяващата икономика на страната. А когато вашият бизнес реши също да „нападне“ латвийския пазар, нашите преводачески екипи с латвийски език са готови да ви помогнат с висококачествени преводачески услуги, които да покрият всички ваши високи изисквания и да се вместят в кратките ви срокове.
-> Кликнете тук, за да се свържете с преводач с латвийски!