19.11.2014

Лешник / Hazelnut – Дума на деня

Археолозите са открили доказателства за присъствието на лешници във Великобритания още преди 9 000 години. Това става много преди нормандското нашествие. Затова не е изненадващо, че думата за лешник hazelnut е една от най-старите в английския език. За пръв път думата е спомената в началото на 8 век от новата ера.

Днес, Великобритания изостава с продукцията си от лешници. Турция произвежда почти 75% от световната продукция, следвана от Италия с почти 10%. Във Великобритания големият брой лешници, добивани в местните общини подсказва, че е имало цели селища, в които населението се е състояло основно от вегетарианци. Днес лешниците се използват в сладкарството и най-вече при производството на торти. В описания на множество бонбони и сладкиши в превод на френски и италиански ще попадате съответно на думите за лешник noisette и nocciola. Най-известният продукт с лешници е „Нутела“.  Продуктът отбеляза своя 50-ти рожден ден и е толкова популярен, че в Италия, негова родина, беше пусната в продажба юбилейна марка. В добавка към захарта и палмовото масло във всеки буркан има по 50 лешника!

Лешниците са богати на мазнини и витамин E и консумацията им се препоръчва като защита срещу рак и болести на сърцето. Освен това се смята, че лешникът има качества на афродизиак. Може би затова се е смятало, че танцът около лешниково дърво стимулира любовните чувства. Очевидно, древните британци са открили нещо доста добро, което да подобрява настроението на световното население.