17.07.2019

Криптовалута Libra

Криптовалута Libra – Дума на деня – EVS Translations
Криптовалута Libra – Дума на деня – EVS Translations

До преди около месец днешната дума най-често се свързваше с астрологията; но ако се вярва на интензивната реклама, тя скоро може да се превърне в нещо обичайно в света на финансите и валутните операции. Естествено (освен ако вече няма криптовалута „Стрелец“, за която все още не знаем), става дума за криптовалутата Libra (Везни), чието име стана известно миналия месец, но чиято концепция и развитие е в ход малко повече от година. Преди виденията на друг Биткойн или Етериум да затанцуват в главите на всички, важно е да осъзнаем, че в много отношения Libra ще бъдe нещо различно, но преди да узнаем какво ще представлява тази криптовалута, нека да разгледаме по-отблизо самата дума.

Често представяна в зодиака със символа на везна или теглилка, което се основава на везните, държани от гръцката богиня Темида, богиня на божествения ред, закон и обичай, която е вдъхновила символа на правосъдието – жена с превръзка на очите и везни в ръцете – терминът винаги е играл роля в сферата на измерванията. Макар че може да ни е трудно да разберем „ключа“ за това, явно първоначално терминът е бил използван в смисъл на везна или теглилка – латинското значение в този ни връща още към древния Рим, където стандартизираната мерна единица на везните е съвременния еквивалент на 11.6 унции или 328.9 грама. Всъщност терминът е в основата и на абревиатурата на имперската и американската мерна единица за измерване на тегло либра или паунд (lb или LB), както и на британската парична мерна единица (£), която първоначално е сечена от половин паунд сребро.

Любопитното е, че първоначалната поява на термина в английския език като мерна единица за тегло и зодиакален знак е в една и съща творба, преведена от писателя и преводача от Корнуол Джон Тревиза през 1398 г.  – това е най-ранната енциклопедия от Бартоломю де Гланвил De Proprietatibus Rerum (За свойствата на нещата), която е съставена около 1240 година. Като отбелязва използването на термина като римска мярка, Тревиза пише: „Либрата съдържа 12 унции и заради това се смята за перфектна мярка за тежина.” По-късно в тази творба, описвайки конкретно седмия знак от зодиака, който започва на 23 септември, Тревиза тълкува казаното от Гланвил по следния начин: „Знак, който повишава значението на Везните по начина, по който тялото управлява червата, разположени ниско в утробата.” Казано просто, докато употребата на термина като мерна единица за тегло постепенно намалява, заради изместването му от мерните единици на други системи (имперска, метрична и т.н.), употребата му в смисъл на зодиакален знак се разраства до такава степен, че хората започват да приписват на онези, родени под знака на Везните общи качества, както можем да се уверим от книгата на Вин Пакър от 1969 г. със заглавие Don’t rely on Gemini (Не разчитай на зодия Близнаци), където изрично е отбелязано, че: „Г-жа Макърмън е зодия „Везни“.

И така, основателят на Facebook Марк Зукърбърк (зодия „Телец“) обяви, че вицепрезидентът на Facebook Дейвид Маркъс (зодия „Овен“) ще ръководи нов блокчейн отдел с цел да се създаде криптовалута, която миналия месец беше кръстена (Libra Везни). В този смисъл името идва от идеята за стандартизирана мярка за тежина; но то взима под внимание и френския корен на думата Lib- (като в думата liberté (свобода)) в опит да изрази идеята за финансова свобода, върху която ще се основава валутата.

Вместо просто да бъде паричен символ в социалните медии, използван само в мрежата на  Facebook, която може да се похвали с 2.375 млрд. потребители, идеята зад проекта е да се предлагат алтернативни финансови услуги (които не минават през традиционните банки) към онези около 1.7 милиарда души по света, за които се смята, че не разполагат с банкови сметки. Още повече, че това не е първото рисково бизнес начинание на Facebook first: управлението на проекта ще бъде извършвано от Libra Association, в която членуват такива компании като Mastercard, Visa, PayPal, Vodafone, Coinbase, Uber и Kiva, което дава възможност за широкоспектърен контрол.

Като цяло целта е да се създаде криптовалута, която е стабилна, предлага по-бързи и по-евтини транзакции и може да се интегрира с присъствието в социалните медии. Стабилността, или по-скоро липсата на волатилност, ще улесни ежедневните транзакции чрез стойност, подкрепена от кошница от световни валути и ценни книжа на САЩ. Специализиран блокчейн (Libra блокчейн) е проектиран да обработва 1000 транзакции в секунда, което е огромна разлика в сравнение със скоростта на обработка на Биткойн – 7 транзакции в секунда и с тази на Етериум – 15, като подчертава скоростта и намалява разходите. Също така, като се има предвид, че всички така или иначе сме в социалните медии, има смисъл да използваме това присъствие и за нещо, което всички бездруго трябва да направим – да придвижваме пари и да купуваме неща.

В идеалния случай това изглежда като добра идея, но като вземем под внимание всеобщата загриженост за опазване на личните данни (не само онези, свързани с Facebook и социалните медии въобще), вероятността правителствата да наложат регулаторни марки, загрижеността за сигурността и фактът, че криптовалутата е само частично децентрализирана, има редица препятствия, които трябва да бъдат преодолени. Може би наистина е било подходящо проектът да бъде наречен Libra (Везни), именно защото много негови аспекти все още са „на кантар“.