29.05.2014

Лицето за оценка на съответствието – нашият недоразбран приятел

лицето за оценка на съответствието
Проклятието на лицето за оценка на съответствието да не бъде популярен сред хората, и да бъде забелязван само по време на спор или противоречие

“Всяка фирма е само на едно лошо решение или един “лош служител” разстояние от скандал, на един скандал разстояние от пикантно заглавие в новините и на едно пикантно заглавие в новините разстояние от порой от съдебни дела.”
Уилям Литон

Точно както при съдиите, в случая може да става въпрос за проклятието на служителя за оценка на съответствието не само да не бъде популярен сред хората, но и да бъде забелязван само по време на спор или противоречие. Като генерален секретар на Tyco International, лидери в сферата на противопожарната безопасност и охраната, Уилям Литон коментира капаните, които очакват компаниите, които се отнасят с лека ръка към отговорността си да спазват нормите. Ние от EVS Translations работим рамо до рамо с професионалисти в сферата на правното и регулаторно съответствие във всички сектори и виждаме положителните резултати от тяхната работа. Лицето за оценка на съответствието може не винаги да бъде разбрано или оценено от колегите си, но като всеки добър служител, отсъствието му ще се усети остро.

В консултативен документ на Приходната и митническа служба на Нейно Величество (ПМНВ) относно затягане на практиките за данъчно облагане на банките се подчертава набор от рискове при неспазване на съответствието във сектора на финансовите услуги на Обединеното кралство. Загубата на доверие в банките от страна на обществото може не винаги да е оправдана, но схващането, че водещи институции укриват данъци, има отрицателно въздействие. От документа става ясно, че доверието трябва да бъде изградено отново и приканват банките „да изграждат отворени и за двете страни прозрачни връзки”. Спазването на кодекса е доброволно, което на пръв поглед сякаш прави нещата твърде лесни за банките. Но една от ключовите разпоредби на доброволния кодекс гласи, че банки, които не се съобразяват с него, могат да бъдат “заклеймени и засрамени” без законово право на обжалване. В юрисдикцията на ПМНВ е да се произнесе за банки, извършващи съмнителни еднократни транзакции, относно съмнителни модели на поведение или общо лошо управление. В такъв случай силната вътрешна регулация може да предотврати разрастването на тези проблеми. Ползата от съвестно лице за оценка на съответствието едва ли би могла да бъде по-ясно изразена.

Извън сектора на финансовите услуги за напредничавите компании става все по-популярно да прилагат системи за управление на съответствието. Законодателството на Великобритания, пренесено в 21 век, определено им е дало стимул. Доскоро анти-корупционното законодателство на Великобритания представляваше незадоволителна смесица от закони, датиращи още от 1886 г. Законът срещу подкупите, въведен в законодателството през 2011 г., внесе яснота и ред по въпроса и се смята от мнозина за най-строгия законодателен акт в света. Законът за информационните технологии се придвижва напред под покровителството на ЕС, като европейската реформа за защита на информацията скоро ще въведе първите значими промени от появата на Интернет насам. Сега е моментът да познавате правилата, а не да ги пренебрегвате.

Цената за неспазване на нормите за съответствие може да се окаже неизмерима. Потенциална загуба на приходите и доверието, дори загуба на личната свобода, е надвиснала над компаниите и техните ключови лица, вземащи решения. А различните правила за различните държави могат само да усложнят ситуацията и да увеличат риска. Когато за елемент на Sony Playstation беше отсъдено, че има прекалено високо съдържание на кадмий според властите в Нидерландия, огромни количества от продукта бяха преработени и заменени с цената на 110 млн. евро продажби и 52 млн. евро печалба. Дадена практика, която е широко разпространена в дадена страна, може да се смята за неетична или дори престъпна в друга.
EVS Translations се радва да съдейства на професионалисти в сферата на правното и регулаторно съответствие, които винаги са една крачка напред, като спестяват на работодателите си пари и пазят репутацията им всеки ден. Някои правила наистина са създадени, за да не бъдат нарушавани.

Ако имате нужда от финансов преводач или необходимост от финансови преводи, превеждане договори, преводи на държавни ценни книжа, облигации, счетоводни баланси, фактури, данъчни декларации, финансови отчети, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria, относно проекти за финансови преводи на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.