15.07.2014

Начало на играта

Ако попитате някого дали играе „Масови онлайн игри с много играчи“ (от англ. Massively Multiplayer Online Game), или MMO/MMOG както са известни по света, може да ви отговорят с озадачен поглед. Но ако попитате същия човек дали играе игри като World of Warcraft, RuneScape, или дори FarmVille и Candy Crush, отговорът му най-вероятно ще е да. Глобалната експлозия при използването на социални медии и услуги предизвика също и така рязко увеличаване на популярността на MMO. Ако кажем, че едното подхранва другото, това би било доста прозаично обяснение на връзката между MMO и социалните медии. Същевременно както независими доклади за състоянието на пазарите, така и статистически проучвания на отделни компании отбелязват устрема нагоре на MMO.

Със своите скромни корени и първоначално смятани за малко повече от виртуални аванпостове на система за игри (като Nintendo или Sega), днес MMO генерират приход над 14 млрд. долара годишно, повече от филмовата индустрия. Традиционните MMO игри като DarkSpace или World of Tanks понастоящем приковават вниманието на повече от 400 млн. играчи по целия свят. Нещо повече, когато добавим по-обикновени игри, като например предлаганите от Zenga и Facebook, броят на активни играчи на MMO лесно надхвърля 600 млн. души. Интересен е фактът, че само по-малко от половината потребители на MMO плащат за хобито си, което означава, че средностатистическият геймър харчи средно 70 долара годишно за игра на MMO.

Феновете на MMO, както тези, които плащат, така и тези, които не го правят, са толкова различни, колкото самите игри, които играят. Макар и да изглежда, че ако тези игри са обект на маркетингова политика главно сред населението на САЩ, Азия и Западна Европа, то Северна Америка и страните в рамките на ЕС представляват по-малко от 30% от пазара. Два от най-големите разрастващи се пазара в индустрията са страните от състава на BRIC – Бразилия и Русия. Те представляват общо 40 млн. геймъри или 10% от пазара.

Както показват примерите с Русия и Бразилия, пазарът на MMO вече не е доминиран от англоговорящи потребители или игри. Конкуренцията става все по-разнолика и локализирана на този пазар, който завзема нови и нови територии. Ключът към успеха е основан на скоростта на иновациите и комуникацията. Фирмите, разработващи концепции за игри, не могат да си позволят да изостанат от темпото на развитие на пазара и да не владеят езика, на който той говори.

Добър пример от бизнеса с MMO се явява проектът за масова онлайн ролева игра (MMORPG – massively multiplayer online role-playing game) на българската фирма „Мастхед студиос“. В него се подчертава необходимостта от тясно сътрудничество между дизайнера на играта и сценариста, от когото зависи със силата на думите да опише какво се случва всъщност по време на различните ходове в играта, как се чувстват героите и какви точно неща се изпречват на пътя им. Все пак, за да вземе решение един геймър какъв да бъде следващия му удар, е важно да разбере с какво разполага в ръцете си – тризъбец, магическа топка или невидим лазер. Колкото по-добър превод на цялата информация по време на игра е представен на родния му език, толкова по-точни биха били действията на участващия и толкова по-пълноценно би било изживяването за всеки играч.

Очевидно, тенденцията за постигане на диверсификация ще продължи да се увеличава. За да сте конкурентни спрямо други доставчици на MMO, от първостепенна важност е да изградите мост над езиковата пропаст между геймърите и разработчиците на игри. Тъй като целият фокус пада върху разработването и подобряването на самите игри – вместо върху превода на съдържанието им – много фирми, разработващи игри, може да възприемат повече като риск, отколкото като награда.

EVS Translations е идеалният партньор в сферата на локализиране на видео и компютърни игри. Свържете се с нас, за да разберете повече за услугите и специалистите, които предлагаме за транскрибиране, многоезичен превод и изготвяне на субтитри за всякакъв вид компютърни игри или инструкции за настолни игри. Ние помагаме на производителите на компютърни игри да разширят предлагането на продуктите си на нови пазари, като предоставяме многоезикови преводи и услуги за локализация на маркетингови кампании.

EVS Translations разполага със 7 офиса в 5 държави, екипи от преводачи, владеещи по няколко езика, и IT специалисти, които предлагат решения за всякакви платформи, включително PC, Mac, Nintendo Wii, Xbox, PSP и всички видове преносими устройства.

Свържете с нас на +359 (2) 980 56 68 или ни изпратете имейл още днес на: bg(at)evs-translations.com.