08.08.2013

Мъките на LIBOR

Манипулиране на лихвените проценти
Манипулиране на лихвените проценти на банките, измама, която има продължителен ефект на доминото върху цената на ипотечното кредитиране и бизнес кредитите

Преди повече от година, на 27 юни 2012 г., на Barclays Bank бяха начислени финансови санкции на обща стойност 290 000 000 британски лири (450 млн. щатски долара) за манипулиране на лихвените проценти на банките, измама, която имаше продължителен ефект на доминото върху цената на ипотечното кредитиране и бизнес кредитите. Дали последните дванадесет месеца са консолидирали опитите на общността за финансови услуги да изчисти действията си и да си възвърне доверието на обществеността?

Лихвеният процент на London Interbank (The London Interbank Offered Rate) – или LIBOR – оказва влияние далеч извън рамките на Лондон. Като лихвен процент, при който банките могат да взимат заеми една от друга, той е най-често използваният показател за краткосрочните лихвени проценти по целия свят и насочва условията за взимане на заеми на приблизителна стойност 360 трилиона щатски долара на финансови продукти. Подобно на много финансови насоки, прилагането му е най-силно осезаемо в трудни времена. Времена като тези. През последните години непредвидим лихвен процент LIBOR засегна способността на банките да взимат и да отпускат заеми една на друга. Крайният потребител е платил висока цена, докато банките компенсират недостиг на наличности, като увеличават лихвените проценти за клиентите си.

Откритието, че лихвени проценти LIBOR са били манипулирани, причини разбираем гняв. Персоналът на Barclays свидетелства, че банката постоянно е манипулирала лихвените проценти в периода между 2005 и 2009 година. Банката начислява значителни печалби чрез спекулативни инвестиции по тези лихвени проценти, и тъй като финансовата криза от 2008/2009 г. се задълбочи, това също така е създало изкуствен имидж на търговското благосъстояние на банката.

Струва си да се отбележи, че Barclays не прие и стотинка публично финансиране по време на спасяването на банките на британското правителство през 2008 година. (RBS, които също са намираха на подсъдимата скамейка покрай манипулацията на лихвения процент LIBOR, получиха прочутите субсидии в размер на 45 млрд. британски лири), Но репутацията на банката, а и на по-широкия сектор, понася удари. Възникват въпроси за правата на инвеститорите, които са загубили в резултат на подправянето на лихвения процент. Макар че те са изправени пред трудна битка, за да докажат обхвата на отговорността, предполага се, че инвеститорите може да са загубили сума от порядъка на 175 милиарда щатски долара. През последните години купчината успешни действия на клиенти, твърдящи, че са им били погрешно продадени PPI, показва, че след като нивото на отговорност е установено, шлюзовете може да се отворят. Това е един различен и по-сложен сценарий, но възможността за множество успешни предявявания на претенции е съвсем реална, и няма съмнение към кого ще бъде проявено общественото съчувствие.

Когато Бизнес секретарят Винс Кабел говореше за “помийна яма на британското банкиране“, той играеше на популистка нота. Това беше повторено от лорд Търнър, оттеглящият се председател на FSA, когато се позова на “степента на цинизма и алчността, която наистина е доста шокираща“. На лорд Търнър може да му бъде простено за липсата на илюзии; самата FSA се разпадна поради неуспеха си да контролира адекватно банковата дейност.
Възстановяване на доверието на обществеността ще бъде много сложна задача, и докато реформата на лихвения процент LIBOR е абсолютно необходимо, тя не може да бъде осъществена толкова бързо или с толкова широк обхват, колкото мнозина биха искали. Фактът, че както Barclays, така и RBS са подбрали мъже с предишен опит в изтъкнати финансови институции да оглавят операциите по спазване на стандартите, говори много.

RBS са назначили бившия управляващ директор на органа за финансови услуги Джон Пейн на новосъздадената позиция директор на групата за правомерно поведение и регулаторни въпроси. Междувременно в Barclays бившият ръководител на FSA Хектор Сантс в момента е ръководител на спазване на стандартите.

EVS Translations работи в тясно сътрудничество с водещи финансовите институции по целия свят, като им помага да играят по правилата и да отговарят на най-строгите регулаторни изисквания, на какъвто и да е език. За нас е удоволствие да отбележим, че тези назначения изглежда са направени специално с цел осигуряване на съответствие на стандартите и прозрачност, възстановяването на отношенията на банките с регулаторни органи и правителства и да се надяваме с течение на времето и с обществеността. Пожелаваме им късмет.

Ако имате нужда от финансов преводач или необходимост от финансови преводи, превеждане договори, преводи на държавни ценни книжа, облигации, счетоводни баланси, фактури, данъчни декларации, финансови отчети, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria, относно проекти за финансови преводи на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.