23.01.2015

Метроландия / Metroland – Дума на деня

Метроландия – ето една дума, която има всички шансове да пусне корени и в българския език. Жителите на столичните квартали „Младост“ и „Люлин“ оцениха високо предимството да се придвижват до центъра на София с метрото, вместо да обикалят с автобуси и автомобили по задръстените от движение софийски улици.

Независимо дали думата се изписва metroland, или metro-land, и без значение как се произнася на английски, терминът съществува и описва местността, която обгражда метрополис. Когато си помислим за думата метрополис, в съзнанието ни се появяват картини на модерен, пренаселен централен град с небостъргачи. В същото време думата метрополис ни връща към Рим през втори век, когато се е използвала със същата цел да обозначава столичен град, по-късно – града-майка на колониите на Византийската империя, а накрая навлиза в английския език едва в началото на 16 век.

Не е изненадващо, че терминът metroland е използван за пръв път за описание на околностите на Лондон и по-точно северозападната част на Бъкингамшър, Хертфордшър и Мидълсекс. Не е особена изненада и това, че терминът е създаден от компанията Metropolitan Railway (известна като Met), която обслужва региона.

Metropolitan Railway Country Estate Limited – клон на Met за развитие на жилищно строителство – се впуска да продава къщи за всеки джоб, разположени в така наречените земеделски райони около столицата, като изтъква техните предимства – добра връзка с Лондон, редовно обслужване от надеждната компания на лондонското метро Metropolitan Railways.

Терминът metroland е създаден през 1915 г. от отдела по маркетинг на Met, когато Guide to the Extension Line (Пътеводител за разширяване на линията) се преименува на Metro-land guide (Пътеводител за Метроландия) и компанията рекламира своите къщи-мечта, разположени на тихи и очарователни места сред природата и в същото време сравнително близо до центъра на Лондон, ако се използва транспорт, в списание Railway Magazine – месечно списание, публикувано в Лондон, предназначено за проявяващите интерес към железопътния транспорт, което няма търговски съперници по онова време и е перфектната рекламна платформа – истинска Страна на рекламата за Метроландия.

Концепцията на Met за къщи мечта, които имат добра транспортна връзка с Лондон чрез метрото, изглежда не е отговорила напълно на очакванията на купувачите, тъй-като 11 години по-късно в книгата си Crewe Train (Влакът за град Крю) Роуз Маколи описва една от къщите в Метроландия в Бъкингамшър като чудесна, „въпреки че собствениците й трябва да имат кола, понеже ако разчитат изцяло на Met, би било твърде неудобно при толкова много стачки и толкова малко късни влакове…“

Авторката отива още по-далеч с изказването си: „Преди всичко това не е Лондон – Метроландия не може да бъде Лондон“.

Тенденцията през последното десетилетие много семейства да се изнасят от големите градове и да се заселват в покрайнините подсказва, че Метроландия наистина може да се окаже земята на мечтите.