30.01.2020

Първо мобилната версия / Mobile First

Първо мобилната версия / Mobile First – Дума на деня - EVS Translations
Първо мобилната версия / Mobile First – Дума на деня – EVS Translations

Ако погледнем в ретроспекция назад във времето от висотата на 2020 г., за никого не е изненада, че Интернет е променил коренно живота ни. Разбира се, бяхме предупредени, че това ще се случи – общо взето знаехме, че това предстои. От друга страна, онова, което мнозина от нас не очакваха, е до каква степен мобилните технологии ще променят живота ни. Това малко устройство с трепкащи зелени светлинки, което постоянно е в ръцете ни, вече надминава по брой компютрите в света в съотношение поне 3 към 1 и притежава по-голяма изчислителна мощност от традиционния лаптоп само от преди няколко години. Освен това удобството подсказва, че сме по-склонни да го използваме: 52% от глобалния интернет трафик и 62% от глобалните онлайн гледания на видео се извършват от мобилни устройства. На пазар, където всеки се състезава да достигне до най-голямата потенциална аудитория, тези впечатляващи цифри подтикват хората да мислят за днешния израз – mobile first (първо мобилната версия).

Но нека първо разчленим израза и видим произхода на съставящите го думи. Терминът mobile идва от латинската дума mobilis и означава „подвижен, нестационарен или лесен за придвижване/транспортиране“. Той навлиза в английския език през 1490 г. чрез френската дума mobile и е използван за пръв път във връзка с безжична телекомуникация през 1928 г.; но във връзка с конкретно преносимо компютърно устройство като телефона или таблета, първата употреба на думата ни връща към брой на Financial Times от 23 октомври 1989 г.: „Служителите на компанията могат да работят през целия ден … по време на движение – като използват най-новите мобилни устройства.” Думата First  може да бъде проследена до староанглийската дума fyrst и още по-назад до протогерманската furista „пръв, най-важен“, като първоначалната й употреба ни връща към превода от крал Алфред на трактата Pastoral Care за отговорността на духовенството на папа Григорий I, където папата разсъждава (на староанглийски): „Учителят трябва да свърши своята собствена работа, като пръв научи онова, което после трябва да предаде.”

Като преминава през жаргона на компютърния дизайн и разработки, концепцията „Първо мобилната версия“ може да се дефинира като подход към дизайна, разработването и графичния дизайн на интернет сайтовете и приложенията въз основа на опита на потребителите на мобилни устройства, а не на потребителите на традиционните компютри и лаптопи. Няма да е изненада, че тази концепция може да се проследи назад във времето до човек, работещ в компания, чиято операционна система понастоящем контролира 74% от глобалния пазар: тогавашният главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмит споменава идеята си да превърне мобилните версии в първостепенни в списание PC Mag, в статия от Хлое Албензиъс от 16 февруари 2010 г., озаглавена: „Новото правило на Google: първо мобилната версия.”

Интересното е, че предимството на първо мобилната версия не само влияе върху това откъде точно получаваме информация, но и върху самата информация. Примери за това са дължината и форматирането на видеоклиповете, които гледаме. Вече отминаха дните на 30-секундните видеоклипове: едно проучване от 2018г. във Facebook (освен всички останали изводи) показва, че по-късите видеоклипове, от 6 до 15 секунди, са по-ефективни от гледна точка на запаметяване на рекламата, броя на изгледаните реклами и честотата на кликване. Второ, вече не е необходимо да завъртате телефона си, за да гледате видеото в правилното хоризонтално положение (в TV формат): за да направят видео съдържанието възможно най-леснодостъпно, приложения като Instagram Stories и Periscope буквално коригират размерите на видеоклиповете, за да ги нагодят към ръчните мобилни устройства.

Във време, когато толкова голяма част от живота ни в буквален и преносен смисъл е в телефоните ни, не е изненадващо, че изразът „Първо мобилната версия“ е новата формула за успеха. А ето и няколко съвета как да създавате глобално съдържание за видео маркетинг.