21.01.2014

20 години грижа: Историята на успеха на модела за здраве и безопасност на DuPont

модела за здраве и безопасност на DuPont
Историята на успеха на модела за здраве и безопасност на DuPont

Основана през 1802 г. като производител на барут, DuPont Company винаги е била загрижена за безопасността като елемент на бизнес предпазливост. С разрастването на компанията и разширяването на гамата, която предлага, с експлозиви и химически продукти, продажбите, управлявани от съответното правителство, принудили компанията да се съсредоточи изключително върху неексплозивни химически продукти. През последвалото столетие компанията разширява спектъра на приложение на продуктите си на индустриалния, селскостопанския и потребителския пазар с тази разлика, че не само запазва ангажимента си към безопасността, но и го подобрява и увеличава. Говори се, че в ранните дни от създаването на компанията стандартите за безопасност са били толкова недоразвити, че компанията е била заплашена от фалит, тъй като не е можела да произвежда безопасно динамит. В отчаян опит да се спаси компанията, управителите били насърчени да се преместят заедно със семействата си в районите на производство на динамит, като по този начин са били принудени или да произвеждат динамит по безопасен начин, или сами да изпитат последствията. В резултат на тази необичайна мярка DuPont никога не са имали други експлозии в своите фабрики.

Въпреки че днес наредбите за здраве и безопасност често се считат от много компании за необходимото зло, истината е, че чрез грижа за здравето и безопасността компаниите могат да увеличат производителността, доходността и да подобрят мотивацията на служителите. Моделът на DuPont, внедрен официално от компанията през 1993 г., демонстрира, че чрез разработването, наблюдението и комуникирането на целите за здраве и безопасност компаниите могат не само да подобрят работните места за своите служители, но и своята позиция в обществото и своя публичен имидж.

Моделът на DuPont

Преди 20 години DuPont решава, че просто да се опитваш да избегнеш прекалено многото работни злополуки и професионални заболявания едва ли може да се нарече стратегия и внедрява дългосрочен план за намаляване и дори елиминиране на нараняванията на работното място. Това, което отличава този модел от другите, е, че моделът на DuPont използва 5 ключови елемента за изпълнение на общите за компанията стандарти за безопасност, които важат за всички нива в нея. Петте основни елемента са:

1. Укрепване чрез „активно участие” на ръководителите и демонстриране на ангажираност към практиките за здраве и безопасност от най-старшите до най-новите служители.
2. Лична отговорност за безопасността на работното място.
3. Умения и обучение.
4. Наличие на информация, за да се разбере кои процеси действат и къде има нужда от подобрение.
5. Одитиране на процеса на вътрешно и външно ниво.

Успехът на модела за здраве и безопасност на DuPont

Успехът на този модел се изразява в промяната в компания DuPont и начина, по който DuPont се отличава от другите производители в САЩ. За периода от 2003 до 2012 г., процентът на Общия брой подлежащи на документиране случаи (TRC) в DuPont пада от 1,30 до 0,54, което представлява общ спад от 58% на общия процент на нараняванията. В допълнение процентът DART (дни извън работното място поради ограничения и прехвърляния) пада от средно 0,8 до 0,28, намаление от 65%. В сравнение с други щатски производители, чийто общ процент на TRC е документиран като 5,64 от 2003 до 2010 г., стойностите на DuPont са по-ниски с 83%.

Един от ключовите нови елементи в модела на DuPont е ударението върху ясните канали за комуникация. Възможността да се опишат опасностите и начините, по които да се избягват, става водещата сила в програмата за здраве и безопасност на компанията и основен компонент за трайния й успех. Особено за многонационални компании със служители, говорещи на различни езици, правилната форма на комуникация определя успеха на новите програми. EVS Translations е фирма за преводи, която специализира в осигуряването на експертни езикови услуги за корпорациите с глобално присъствие. Ние се фокусираме върху превода на инструкции за безопасност на работното място, ръководства за здраве и безопасност, брошури и материали за обучение. Каним ви да се срещнете с нас на 20-ия Световен конгрес по здраве и безопасност във Франкфурт, Германия през август или просто да щракнете тук, за да научите повече за това как можем да ви помогнем да се възползвате в пълна степен от вашите програми за здраве и безопасност.