29.06.2017

Накои от най-старите сгради, построени от човека, които все още се използват

Накои от най-старите сгради, които все още се използват
Накои от най-старите сгради, които все още се използват – EVS Translations

Първият списък, който отбелязва постиженията в сферата на архитектурата, датира от 1-2 пр.Хр. Седемте чудеса на Древния свят изброява най-грандиозните здания, построени от човек от гледна точка на древните гърци. И именно гръцките архитекти поставят основата на класическия архитектурен стил, който по-късно доминира в западния свят, а гръцкият език изковава самата дума архитектура (arkhitekton „майстор строител, ръководител на проекти“).

И въпреки че шест от иконичните конструкции на Древния свят не са надживели времето, а ние можем само да се дивим на Хеопсовата пирамида (построена около 2580—560 пр. Хр.), древните архитекти са ни оставили изобилие от сгради, на които да се радваме и да използваме.

Ще започнем с Махабодхи (буквално, Великият храм на Пробуждането), чиято оригинална структура е построена от маурския император Ашока, първия будистки владетел на Индия, около 260 пр. Хр., и който става един от крайъгълните камъни за будизма и отбелязва мястото, на което Буда е получил просветление. Храмът, който е един от най-ранните и внушителни строежи, изградени изцяло от тухли и заобиколен от всички четири страни с каменни балюстради – най-старите от които са направени от пясъчник, а останалите от неполиран гранит – претърпява няколко реконструкции, за да бъде почитан днес като най-святото място в света за будистките пилигрими.

Друг строителен проект, поръчан от император Ашока, е Великата ступа в Санчи − един от най-древните каменни строежи в Индия, който днес е и най-добре съхранения пример за ступа.

Отдалечавайки се от будистките храмове, се натъкваме на римски, който се счита за една от най-добре съхранените древноримски сгради – Пантеонът в Рим, завършен от император Адриан около 120 сл. Хр. на мястото на по-ранен храм, поръчан от Марк Агрипа, е бил използван постоянно през цялата си история. Той е истинско архитектурно чудо със своя овален купол (диаметър 43,30 м.), който и днес е най-големият неподдържан купол в света. Пантеонът, със своята архитектура, изпреварила времето си, е проектиран като символ на властта на императорите и техния свещен авторитет, за да се превърне в църква през 609 сл. Хр. и да служи като такава и до днес.

Друг архитектурен шедьовър, който надживява времето и е поръчан от Адриан е собственият му мавзолей. Замъкът Сант Анджело (Замъкът на Светия Ангел, известен още като Мавзолеят на Адриан) някога е бил най-високата сграда в Рим и е последен дом за няколко римски императора. Преобразуван във военна крепост през 401 и в папски дворец през 14 век, той е служил еднакво добре и като убежище по време на обсада и като затвор, а вероятно част от крепостта е била и казарма, а днес – музей за военна история.

Византийската империя също има своите чудеса, които не бива да бъдат пропускани, като една от най-забележителните и все още използвани църкви – Св. София (Светата Мъдрост), построена като църква между 532 и 537 по заповед на византийския император Юстиниан I. Почти квадратната сграда – с огромен основен купол, поддържан от мраморни колони и два полукупола – е превърната в джамия когато през 1453 Константинопол е завладян от Османската империя. С основаването на съвременната турска република, Св. София е преобразувана в музей, за да позволи на посетителите да се възхищават на оцелелия пример от византийската архитектура.

* Сградите в статията са подбрани от преводач на EVS Translations, специалист в архитектурните преводи.