13.05.2014

Наука за околната среда / Environmental science – Дума на деня

Фразата се появява за пръв път в статия в „Educational Review“ през 1914 г. В нея авторът коментира, че ако науката не се преподава в училище, тя изобщо не може да бъде изучена. Той твърди, че „един по-общ курс по наука за околната среда“, би бил добра идея. Човек, който ходи на училище, трябва да премине през този курс възможно най-бързо. От курса биха произтекли две основни неща – детето ще знае повече за средата, която го заобикаля, и в резултат на това ще пожелае да остане в училище.

Науката за околната среда се занимава с взаимодействието между хората и местата, които те обитават. С нарастването на броя на населението, индустриалната революция и по-голямата възможност за събиране на информация се проявява и по-голяма чувствителност към предимствата и недостатъците, които съпътстват прогреса. Хората осъзнават, че оставят трайни следи във времето, които могат да провокират сериозни последствия. Ранни примери за промени са подобряването на обществените системи за здравеопазване, след като чумата убива милиони хора през Средновековието. Друг пример е осъзнаването, че радият и азбестът, използвани в индустриалното производство, могат да поразят здравето на хората, което води до ограничаване на употребата им. В науката за околната среда се поставя въпросът за реалната цена на петрола (след корабокрушението на американския танкер „Ексон Валдес“ край бреговете на Аляска, в резултат на което в морето се изливат 260 000 барела нефт) и за бъдещето на атомната енергетика (след авариите в атомните електроцентрали в Чернобил и Фукушима).
Каква е причината за глобалното затопляне? Възниква и политическият въпрос – дали чувствителността към екологичната проблематика е лукс, или основно човешко право? (Дали богатите страни имат правото да са по-чувствителни към тези въпроси от бедните страни? Дали жителите на Китай имат право на чист въздух?)

Вярно е, че един общ курс по наука за околната среда би бил добра подготовка за живота. От него биха произтекли две основни неща – индивид, който иска да знае повече за средата, която го заобикаля, и който, в резултат на това, би искал да остане жив.