20.12.2011

Немски коледни базари в Англия, а вече и в София

Всяка Коледа настава време за подаръци за малки и големи.

Знаете ли, че в Германия има около 2 500 коледни базара, на които се предлага всичко необходимо, за да усетите духа на Коледа? Това е рай за търговците. Година след година те очакват клиентите с препълнени портфейли, за да ги поканят на чашка греяно вино и да ги примамят с изгодни празнични оферти. А атракциите – летвата за тях се вдига все повече през всяка следваща Коледа.

Тази година за първи път и в София се организира Немски коледен базар. Германската традиция е на повече от 600 години – инициаторите са Столична община и посолството на федералната република. Там вече цари коледна атмосфера, която стопля сърцата с аромати и феерия от светлини.

Както през 1384 година, когато се открива първият коледен базар в Германия, така и през 2011 в София, той има за цел да стопля сърцата на хората в студените зимни дни със своето празнично настроение и коледен дух. Организаторите имат за цел не само да пресъздадат празничната и топла атмосфера на немските коледни базари, но и да съберат средства за столични трапезарии. Базарът ще радва софиянци до 24 декември, когато ще бъде обявена сумата, която ще бъде дарена.

В Англия типичният Немски коледен базар се превръща във все по-привлекателно събитие и популярността му се увеличава. Предколедните празненства тип „Произведено в Германия“ се превръщат в хит и немското дружелюбие намира все повече фенове сред англичаните.

Първият Английски коледен базар се провежда в градчето Линкълн в далечната 1982 година. Днес този базар (на който винаги се продава вино от немския побратимен град Нойщат ан дер Вайнщрасе) привлича тълпи от хора. Едно добронамерено предупреждение – избягвайте да ходите там, ако страдате от клаустрофобия. Официалните данни показват, че за четирите дни, в които се провежда той, повече от 250 000 души се препъват и блъскат из средновековните улици. За да си представите по-точно цялата ситуация – в Линкълн живеят само 90 000 души. По-големите коледни базари се строят по подобие на базара във Франкфурт, който е един от най-старите и най-големите в Германия. Пример за такъв базар е този в Бирмингам (двата града си партнират от 1966 година насам). Там цели щандове, вкупом с персонала за тях, се „внасят“ направо от Франкфурт. Бирмингамският базар се счита за най-големия подобен базар извън пределите на Германия днес.

Макар традицията във Франкфурт да датира още от XIV век, днес Англия следва немците по петите. Ето какво казват цифрите:

–          Всеки от двата града – Бирмингам и Франкфурт – има повече от 3 милиона посетители. (Най-популярният базар в Германия е този в Кьолн, на който пристигат близо 5 милиона души.)

–          В Манчестър и Франкфурт напитките, храните и коледните стоки (както и не чак толкова коледните) са разположени на над цели 200 щанда.

–          Според изчисленията продажбите тази година ще надхвърлят 100 милиона евро. В Манчестър всяка година коледният базар генерира приблизително 50 милиона британски лири.

–          Изчислено е, че всеки посетител на немските коледни базари похарчва средно по 30 евро на посещение, като парите се разпределят и между ресторантите и хотелите край коледните базари. На английските пазари се продават храни, смятани за „типично немски“. Като цяло цените са по-високи от тези в Германия, което би могло да значи, че средните разходи на посетител на английски коледен базар са малко по-високи, отколкото в Германия.

Но стига толкова статистика. В крайна сметка Коледа е време за нещо съвсем различно от сметки.

В България, например, от доста години се организира благотворителна инициатива под надслов „Българската Коледа“, която набира средства за лечението на болни български деца и връща усмивката на техните лица.

Пожелаваме Ви всичко най-хубаво по време на празниците!