10.01.2017

Непал – Назад и напред във времето

Непал
Непал – Назад и напред във времето – EVS Translations

Нека започнем от името на Федерална демократична република Непал, което произлиза или от легендата за индуския мъдрец на име „Ne“, син на Бог Брахма, който живял в региона и затова регионът бил кръстен на името на мъдреца и думата, обозначаваща неговите дела в защита на земята − „Pala“, или от името на едно от древните племена, населявали долината Катманду − „Newar“. Със сигурност е известно, че терминът Nepal започва да се използва като название и за региона, и за населението му около 512 г. пр. Хр., което се споменава в надпис на санскрит.

И след като обсъдихме произхода на името, да преминем към националния флаг, който е уникален по своята форма. Флагът на Непал се състои от два триъгълника, които символизират планинската верига Хималаи и представят двете основни религии − индуизъм и будизъм. Според една индуистка легенда самият Вишну дал флага със слънцето и луната на жителите на Непал.

А ако разгледаме другата основна религия в Непал – будизма, то виждаме, че дори и Буда да не е участвал директно в създаването на флага на страната, той всъщност е бил роден в Непал.

Обръщайки поглед към внушителната планинска верига Хималаи, трябва да отбележим, че тя е дом на най-високо разположеното езеро на Земята (Тиличо, разположено на височина от 4800 метра), на най-дълбокото езеро на Земята (Шей Фоксундо), на най-високия връх на Земята, връх Еверест, както и на още осем от най-високите десет върха на Земята.

На непалски език името на Еверест е Sagarmatha, което означава „богиня на небето“, но страната освен това почита и единствените живи богини в света. Kumaris (буквален превод − „девици“) се избират като деца, които живеят в храмове и се почитат като живи въплъщения на богинята Таледжа − олицетворение на божествената женска енергия. Разбира се, когато достигнат пубертета, божествената сила напуска момичетата и те се оттеглят.

Ако богините не ви допадат много, Непал е едно от малкото места, на които може да видите както еднороги носорози, така и бенгалски тигри.

Тази рядка гледка се открива за чужденците едва през 50-те години на 20 век, когато Непал отваря границите си за туристи. Но трябва да ви предупредим, че независимо от сравнително ниския стандарт на живот в Непал, при средни месечни заплати в размер на 200 USD, пътуването със самолет до Непал може да е наистина скъпо. Непалската национална авиокомпания извършва полети само в рамките на Азия.

Възможно е в крайна сметка да заплатите повече от очакваното, но със сигурност ще си струва − само помислете за факта, че в Непал са събрани най-много обекти от световното културно наследство и че страната разполага с едни от най-добрите и най-живописни маршрути за планински туризъм.

А когато кацнете там, обърнете внимание на календара си, защото ще се озовете в 2073 година. Непалският календар е с 56,7 години напред спрямо слънчевия Григориански календар. (През 2016 г. жителите на Непал празнуваха Нова година на 13 април, а догодина празникът ще бъде на 14 април.)

Въпреки това действителното ви усещане може би ще бъде за връщане назад във времето, тъй като ще се сблъскате с доста викториански нрави − възможно е да ви арестуват за публична демонстрация на привързаност.

Ще се наложи и допълнително да внимавате за поведението си, тъй като както и в други страни от югоизточна Азия, показването на долната част на краката ви или докосването им до нещо се счита за обидно. Както и докосването на човек по главата. И не трябва да използвате лявата си ръка по време на хранене. Така че ще трябва да вземете своето вкусно непалско тестено топче Momo с дясната си ръка.

Следващото ви препятствие най-вероятно ще бъде непалският език. Само прочетете това: при националното преброяване през 2011 г. в Непал се посочват 123 непалски езика, които се използват като родни!

Ако планирате да посетите Непал или ако се интересувате от други факти за самата страна или за непалския език, нашите щатни писмени и устни преводачи с непалски език са насреща, за да ви помогнат.
Кликнете тук, за да се свържете с нашия отдел с непалски език.