04.06.2015

Нощ / Night – Дума на деня

Понякога английският език може да е много изнервящ, особено за онези, които го изучават отскоро, независимо от това дали са деца, или възрастни хора, за които той е чужд език. Много често думите се изписват по начин, който противоречи на логиката – как е възможно например думите red (червен) и read (чел), да се произнасят по еднакъв начин?

А какво да кажем за думата night (нощ) – по силата на каква логика се изписва с gh? Откъде се е появила тази странна комбинация от съгласни? (Всъщност в лингвистиката звукът gh е известен като digraph (диграф) – но не питайте защо думата не се изписва digraf.)

В случая с нямото gh си има логическо обяснение и то е много интересно от историческа и лингвистична гледна точка.

Английският, нидерландският и немският език принадлежат към една и съща езикова група и това е групата на западногерманските езици. В немския и нидерландския думата за нощ е nacht и тя има три съгласни звука n, ch и t. Възможно е в миналото в английския език също думата да се е произнасяла с „х“, а звукът да е бил изписван с gh. С развитието на езика това „х“ е било изпуснато, за да остане днешната версия на произнасяне на думата – с беззвучно gh.

Любопитно е, че думата night не е била изписвана и с i, а с y nyght. За последен път тя се появява в печатна форма в английския език изписана като nyght през 1566 г. В The register of the Privy Council of Scotland (Регистър на тайния съвет на Шотландия), публикуван през 1877 г., Джон Хил Бъртън, известен историк и икономист, пише: „В тишината на нощта (nycht) преди началото на деня. През 1603 г. се появява съвременният начин на изписване на думата night. Това става в „Хамлет“ на Шекспир: „I am thy fathers spirit, doomd for a time To walke the night“ (Духът съм аз на твоя клет баща, осъден за известно време нощем (Валери Петров, 1985г.))

Вълнуващо е вглеждането в езика и търсенето на исторически и лингвистични връзки, които понякога не изискват никакви усилия, защото са просто пред очите ни. Представете си само колко по-лесно щеше да бъде изучаването на английския език, ако беше въведена фонетична система за произношение и изписване на думите, но ако това се беше случило, щяхме да загубим нещо от културата и историята, които оцветяват този великолепен език и го правят уникален.