17.02.2016

Окситоцин / Oxytocin – Дума на деня

Денят на влюбените – Свети Валентин, вече е зад гърба ни с обичайните поляризирани мнения, които празникът предизвиква. Затова нека да се обърнем към популярната неврология за още една гледна точка към връзката на любов и омраза, която имаме с този празник.

Трябва ли наистина да има специален празник, посветен на хората, които обичаме? Не трябва ли да правим ежедневни усилия да показваме любовта и привързаността си към онези, които означават най-много за нас? Както винаги отговорът е субективен и няма специална рецепта или формула.

Но почакайте, оказва се, че любовта има химическа формула!
C8H11NO2 + C10H12N2O + C43H66N12O12S2 или с други думи Допамин + Серотонин + Окситоцин = ЛЮБОВ.

Допаминът е невротрансмитер, известен в популярната наука с връзката си с удоволствието и възнаграждението. Някои силно пристрастяващи наркотични средства, също като секса, удоволствието от храната и видео игрите, увеличават отделянето на допамин. Може би заради това съществува изразът „любовта е наркотик“ – когато сте влюбени, изпитвате пристрастяване към обекта на вашата любов.

Серотонинът е широко известен като хормон на щастието. Неговото отделяне действа като антидепресант и се използва в медицината за лечение на депресия и тревожни разстройства.

И накрая, окситоцин – „любовният“ хормон или хормонът на гушкането, лекарството за доверие – това са само няколко от прозвищата на този полипептид, включващ девет аминокиселини.

Той се произвежда по естествен начин в хипоталамуса и се складира в задния дял на хипофизата. Окситоцинът отговаря за социалните връзки, привързаността, сексуалната репродукция при двата пола, а и не само. Играе съществена роля по време на раждане, в следродилния период и при кърменето, а отделянето на окситоцин отключва майчинското чувство и доверието.

Терминът oxytocin е създаден от екип от учени, които през 1927 г. съобщават, че са отделили успешно окситоцин от друго активно вещество в задната част на хипофизата. Раждането на термина е обявено в броя от 22 октомври на списание Science: Лекарският справочник ще бъде обогатен с два много мощни екстракта, извлечени в пречистена форма от една-единствена жлеза от д-р Оливър Кам и неговите колеги, работещи в изследователските лаборатории на фармацевтичната компания „Парк Дейвис“ в Детройт.. Вторият екстракт ще бъде наречен окситоцин“.

След успешното извличане на хормона търговското име на Oxytocin е създадено и обявено за пръв път през 1928 г. в списание Journal of the American Chemical Society.

Терминът произлиза от древногръцката дума oxús, „бързо“ + tókos, „раждане“ и се отнася за способността на хормона на стимулира контракциите по време на раждане, а след това – отделянето на мляко от млечните жлези.

Като лекарство окситоцинът се използва не само по време на раждане, но и при лечение на разстройства от спектъра на аутизма. Смята се, че окситоцинът не само засилва уменията за създаване и поддържане на социални контакти, но и намалява страха и тревожността. Естествено, предозирането с окситоцин или друг химикал може да има точно обратния ефект и да навреди на хора, които нямат никакви социални затруднения, затова трябва да бъде употребяван предпазливо.