18.09.2017

Онлайн пазаруване / Online Shopping

Онлайн пазаруване / Online Shopping – Дума на деня – EVS Translations
Онлайн пазаруване / Online Shopping – Дума на деня – EVS Translations

Първата покупка онлайн е уговорена много преди появата на интернет и е осъществена няколко дни след изпращането на първия имейл. Първият имейл от човек на човек е изпратен през 1971 г. от системата ARPANET, а малко по-късно е последван от съобщения по електронната поща между студенти по компютърни науки в Станфорд и Масачузетския технологичен институт, в които те се договарят къде да се срещнат, за да си купят марихуана.

Онлайн пазаруването се появява за пръв път във Великобритания 9 години по-късно, когато Майкъл Алдрих свързва чрез домашна телефонна линия модифициран телевизор с телетекст към компютър, който може да обработва транзакции.

През 1984 г. първата в света система за онлайн пазаруване B2C (бизнес за крайни потребители) е стартирана от Tesco и инициатива на Британския съвет за подпомагане на възрастните хора. Тя свързва системата на Алдрих към компютрите, обработващи транзакции на Tesco, които записват Джейн Сноубол, на 72 години по онова време, като първият онлайн клиент в историята. Като използва своето дистанционно, тя избира хранителни продукти от списък на видеотекст и поръчката е изпратена чрез телефонната ѝ линия до нейния локален Tesco магазин, а продуктите са доставени до вратата на дома ѝ.

В същото време е обявен и първият електронен магазин, създаден от CompuServe, първият голям търговски доставчик на онлайн услуги в САЩ, в който магазин потребителите могат да преглеждат електронни списъци с хиляди продукти, да ги филтрират по избор, да получават информация за цени и друга информация. Според Оксфордския английски речник първата записана употреба на термина online shopping (онлайн пазаруване) е в брой от 10 октомври 1984 г. на вестник Alton Telegraph, където пише: „Comp-U-Store, най-голямата онлайн услуга за пазаруване, е достъпна за абонатите на CompuServe, DJNR и The Source“.

Първата истинска транзакция за електронна търговия, която включва и поръчка и плащане онлайн, се осъществява по времето, когато интернет тъкмо започва да се отваря за частна, цивилна употреба. На 11 август 1994 г. Дан Кон, който администрира уеб сайт, базиран в Ню Хемпшир, наречен NetMarket, продава компактдиск с четвъртия албум на Стинг Ten Summoner’s Tales на приятел във Филаделфия, който използва кредитната си карта, за да похарчи 12.48 долара плюс транспортните разходи чрез транзакция, която за пръв път е защитена от технология за криптиране.

Дори ако Националната агенция за сигурност подслушваше, тя не би могла да се добере до номера на кредитната му карта“, казва Даниел Кон; а New York Times оповестява голямата новина през следващите дни под смелото заглавие Внимание, купувачи: интернет е отворен:Вчера Фин Бранденбергер от Филаделфия си напазарува компактдиск, плати за него с кредитната си карта и влезе в историята“.

По-късно през август Pizza Hut открива онлайн услугата си PizzaNet в Санта Круз, Калифорния, където потребителите, използващи специален интерфейс, се логват в централния сървър на PizzaNet, за да си поръчат пица, да вкарат данните си и след продължителен процес на потвърждение да платят в момента на доставката. „Вярно, не е така лесно като да вдигнеш слушалката на телефона, но това е само началото на кибериграта с пица“ (Лос Анжелис таймс, 25 август, 1994 г.).

Amazon и eBay дебютират онлайн едновременно през 1995 г., като Amazon стартира като пазарна платформа за онлайн продажба на книги и маркетинг на „един милион заглавия и постоянни ниски цени“, а eBay лансира AuctionWeb с намерение да се превърне в търговска общност за продажби от човек на човек, като първата записана продажба е на счупена лазерна показалка, регистрирана от основателя на eBay Пиер Омидяр.

PayPal се появява през 1998 г., същата година, в която Google и Yahoo едновременно навлизат в света на електронната търговия и във време на изключителен растеж в употребата и усвояването на интернет от бизнеса и потребителите. Така е и до днес − според данните миналата година около 1.61 млрд. души по света са купували стоки онлайн, продажбите в световен мащаб достигнаха 1.9 трилиона американски долара, а прогнозният растеж до 2020 г. е за над 4.0 трилиона американски долара.