09.02.2016

Един ден от живота на нашата сътрудничка в отдел Човешки ресурси, Соня Обрист

Соня Обрист, сътрудничка в отдел Човешки ресурси, с акцент върху набиране на нови служители и Employer Branding разказва за необичайните предизвикателства при търсенето на кандидати и за дейностите, които спомагат за това EVS Translations да се превърне в известен работодател.


Соня, кои са предизвикателствата при подбора на кадри?

В днешно време говорим за това, че пазарът на кандидати се превръща в един изключително конкурентен пазар. По-рано една компания можеше да обяви свободна позиция на пазара и кандидатите (= купувачи) се редяха на опашка. Днес компанията трябва да „продаде“ това вакантно място в условията на един много стеснен, наситен пазар. При това подходът към кандидатите (например: време за реакция/ обслужване/ близост с клиента) е важен фактор за успех.

Когато търсят работа, кандидатите имат държание, подобно на това, когато взимат решение за покупка: Те сравняват работодатели, при което се консултират с различни източници, за да могат да изберат най-добрата оферта. Затова добрият „Employer Branding“ (развитие на работодателската марка) се е превърнал в една така често употребявана фраза: той обозначава дейности, които представят една компания като атрактивен работодател и я отличава от другите конкуренти на пазара на труда.

С какво се отличава EVS Translations от конкуренцията на пазара на труда?

Ясно е, че можем да се гордеем с нашата компания. Че предлагаме много неща, които не могат да се намерят в средностатистическа фирма за преводи и влияят добре на нашето самочувствие, а по този начин и на фирмената ни политика.

  • Вътрешни преводачи и редактори на постоянен трудов договор в офиси в различни точки на света
  • Глобален екип по преводни технологии с цел нашите преводачи да не бъдат натоварени с работа по форматиране
  • Отлични възможности за развитие, включително чрез вътрешни премествания в други филиали в чужбина
  • Стажантски програми по превод за току-що завършили с последващо назначаване на постоянен трудов договор
  • Дуално обучение с цел глобално планиране за млади ръководни кадри
  • 25 години експертен опит в писмените и устни преводи посредством дългогодишната практика на много служители в нашата компания
  • Дългосрочни взаимоотношения с клиенти във всички браншове и непрекъснат растеж

Накъде насочвате Вашите мерки за „Employer Branding“?

Има многобройни изследвания и специализирани публикации, посветени на въпросите: Какви изисквания има кандидатът от един атрактивен работодател? Кои критерии имат особено положително въздействие върху избора на работодател? С това са свързани и нашите мерки за Employer Branding. Бих искала да спомена два примера:

Сигурност на работното място: това е един определящ критерий, особено в браншове, които подлежат на променящи се икономически условия и силен натиск от конкуренцията като нашия.
EVS Translations тази година празнува своя 25-годишен юбилей. От основаването на фирмата от нейния собственик през 1991 г. ние непрекъснато се разрастваме и днес имаме над 130 служители. Преодолявали сме неблагоприятните фактори на макроикономическата среда, без да се налага да освобождаваме служители.

Печат за топ работодател: Ние придобихме квалификация за участие в проучване сред два милиона потребители на портала за работа „yourfirm.de“, трудовата борса на Германия за средноголеми работодатели. Горди сме, че благодарение на доброто оценяване на потребителите сме отличени като топ средноголям работодател! Проучването се отнасяше до областите популярност, репутация за успех и Employer Brand. Резултатът от една страна ни показва, че усилията, положени за мерките за Employer Branding дават плодове. От друга страна можем да използваме този печат в публикации: проучвания доказват, че печатът за топ работодател влияе съзнателно или подсъзнателно на около 75 % от кандидатите. Такъв печат също може да затвори кръга на гореспоменатото „решение за покупка“.