07.05.2015

Пърхот / Dandruff – Дума на деня

Днес ще ви запознаем с етимологията на английската дума dandruff. При произнасянето тя може да ви се стори свързана с нещо цветно и весело, но разбира се, става дума за неприятно състояние на скалпа, от което според статистиката страда почти половината от населението след пубертета, независимо от пола и националността.

Дори и при такова масово разпространение пърхотът е силно нежелано състояние, което може сериозно да подкопае самочувствието, а да не забравяме, че понякога предизвиква и физически дискомфорт във формата на силен сърбеж. За радост на повечето хора най-характерният сезон за пърхота в Обединеното кралство изглежда е зимата, когато хората навличат дебели дрехи, слагат шапки и шалове. Така могат да прикрият следите от мъртвите кожни клетки, които се сипят по раменете, а при повече въображение могат да минат и за снежинки.

Едно нещо е ясно нашето модерно общество не е благоразположено към пърхота и е в постоянна битка с него с помощта на всички продукти срещу пърхот, които козметичната и фармацевтичната промишленост е създала и продължава на създава.

Думата dandruff наистина звучи смешно и вероятно мнозина се питат какъв е произходът й. За съжаление, трябва донякъде да ви разочароваме, защото е известно много малко за етимологията на думата и често тя се отбелязва като дума с неизвестен произход. Според широко разпространеното схващане окончанието -ruff произлиза от старонорвежката дума huff, hurf (струпей, коричка), която навлиза в средноанглийски език със същото значение, а думата се изписва roufe.

Това, което се знае със сигурност, е че пърхотът не е модерно заболяване, тъй като е многократно документирано от древните гърци, а думата се появява за пръв път в писмена форма в английския език през 1545 г. в превод от Томас Рейнолдс на труда на Еухариус Рьослин (немски лекар и аптекар) The Birth of Mankind (Раждането на човечеството). Книгата има сериозен успех за времето си и до средата на 16-ти век е преведена на всички основни европейски езици. Ето какво пише за пърхота в нея: „Хората с черна коса имат повече пърхот от останалите.“ Няма доказателства, че хората с черна коса са по-склонни да страдат от пърхот, но, естествено, колкото по-тъмна е косата, толкова по-видими са снежинките от пърхота.

Следващото определение на пърхота и друг известен начин на изписване на думата като dandriff може да се открие в A dictionarie of the French and English tongues (Речник на френския и английския език) от 1611 г.: Пърхот (Dandriff); люспи, които падат от главата при сресване.

Изписването на думата dandriff се използва през следващите няколко века, а дори понякога и днес, а причините за появата на пърхота са все още до голяма степен енигма, както, оказва се, и етимологията на думата.