03.04.2015

Пасха / Paskha – Дума на деня

Според източната православна традиция най-важните пости в годината са Великите пости. За да отпразнуват края им, в повечето страни от Руската федерация приготвят традиционен празничен сладкиш, наречен пасха.

Пасхата наподобява чийзкейк, има формата на пирамида и се прави от извара, яйца, сметана и сушени захаросани плодове. Белият цвят на сладкиша символизира чистотата на Христос, а пирамидалната форма представлява църквата или гроба на Христос и може да бъде интерпретирана като хълма Голгота, на който той е бил разпънат на кръст.

Десертът често се украсява с религиозни мотиви от кръста на Патриарха или с инициалите ХВ – първите букви на традиционния източноправославен великденски поздрав Христос Воскресе, отговорът на който е: Воистина Воскресе!

Също като боядисаните великденски яйца, десертът пасха може да се яде едва след като е бил благословен от свещеника по време на литургията на Разпети петък.

Името на празничния десерт произлиза от думата пасха, която буквално означава Великден на руски. Корените на тази дума ни връщат към пост-класическата латинска дума pascha (Великден), както и към думата на иврит pésakh (еврейска пасха).

Дори в наши дни великденският православен чийзкейк е слабо познат в Западния свят, като изключим хората, свързани с общностите на източноправославните имигранти. Интересно е кога този десерт се е появил за пръв път във Великобритания.

Очевидно това се случва около средата на 19 век, тъй като първото писмено свидетелство е от 1855 г. в An Illustrated Description of the Russian Empire (Илюстрирано описание на Руската империя). В книгата авторът Робърт Сиърс описва типичните съставки и форма на сладкиша, както и значението на великденския обичай да се приготвя пасха: „Две ястия са задължителни на великденската закуска – пасхата и козунака. Пасхата се прави от разбита извара и се сервира във формата на пирамида.“

Всички цитати през следващия век са свързани с десерта, правен в Русия, като може би най-очарователният е в романа на известния руски анархист Пьотр Кропоткин Записки революционера (Записки на революционера):Пратениците донесоха… специално приготвена извара за пасхата и готвачът успя да направи с нея истинско произведение на сладкарското изкуство.“

Рецептата за пасха достига до Запада в края на 20 век и днес е особено ценена от хората, които следват безглутенова диета във вариации, при които пшеничното брашно е заменено с бадемово и кокосово брашно или брашно от просо.