20.05.2019

Пчела / Bee

Пчела / Bee – Дума на деня - EVS Translations
Пчела / Bee – Дума на деня – EVS Translations

Съвсем логично е днес да е Световният ден на пчелите, защото това е денят, в който през 18 век се е родил Антон Янша, пионерът на съвременните пчеларски технологии. Макар че се празнува едва втора поредна година, това се случва в много подходящо време: в последните години се наблюдава много рязък спад в популациите на пчелите, дължащ се на редица фактори, включително на някои от пестицидите, които използваме. Освен че произвеждат мед, над 16 000-те известни видове пчели опрашват растенията, което означава, че те са „състезатели тежка категория“ в групата, отговорна за 84% от отглежданите култури за консумация от хората (а да не говорим за храна на животните), включително 400 различни видове плодове, зеленчуци, ядки и растения, използвани за направата на кафе, чай и какао. Днес, като насочваме внимание върху работата и важната роля на пчелите, нека да отделим малко време и да разгледаме самата дума.

Точно както и самата пчела, която произхожда още от периода Креда (преди повече от 66 милиона години), терминът съвсем не е нов. Английската дума bee, която означава „жилещо насекомо от рода Апис, което живее в йерархично общество и произвежда восък и мед“ е модификация на староанглийската дума beo, идваща от протогерманската bion, която пък от своя страна произлиза от още по-старата прединдоевропейска дума bhei. Първата известна употреба на думата във връзка с пчели може да се открие в Paris Psalter, разкошно украсен византийски ръкопис на Книгата на псалмите, създаден около 1050 година, където в началото на Псалм 118:12 пише: „Те ме обкръжиха като пчели“.

Употребата в по-широкия смисъл на по-голяма група от подобни насекоми, които отдавна се наричат пчели, като Дивата пчела или голямата едра пчела Ксилокопа, възниква около век по-късно (около 1150 г.), първоначално в средновековните текстове на староанглийски Leechdoms, където е отбелязано следното: „пчелният мед от полски цветя действа приспивно на някои”.

Като оставим настрана работата на самите пчели, следващите векове разширяват употребата на термина в по-преносен и иносказателен смисъл. Например изразът busy as a bee (зает като пчела), може да се проследи назад във времето до превода от Уилям Стюарт на творба на Хектор Боес от 1535 г. в The Buik of the Croniclis of Scotland (Книга на шотландските ръкописи), където той споменава следното: „Сега слугините са заети като пчели.” Английските изрази a head full of bees (буквално: „глава, пълна с пчели“, а в преносен смисъл „глава, пълна с бръмбари“) или bee in your bonnet, (буквално „пчела под бонето“), които означават фантазия или ексцентрична прищявка, са използвани за пръв път от Гавин Дългас в шотландския превод на „Енеида“ от Виргилий, където в Пролога на Книга 8 се задава въпрос на Венера: „Какъв е смисълът да си в леглото, когато главата ти е пълна с пчели?” И накрая да разгледаме идеята в английския език за „пчела“ като дейност, извършвана заедно в общността – например състезанията по правопис Spelling-bee или популярните през 19 век Quilting-bee – седянки на жени, които са шиели заедно покривки за легло. Такава седянка се споменава за пръв път в брой от 16 октомври 1769 г. на вестник Boston Gazette: „Миналия четвъртък около двадесет млади дами се срещнаха в къщата на г-н Л. за да участват в седянка за предене; (или онова, което в провинцията се нарича Bee).

Не е изненадващо, че повечето термини, свързани с отглеждането на пчели, боравенето с пчели и използването на техните продукти, произхождат още от времето на Антон Янша. Творбата от 1609 г. Good Speed to Virginia е първата, в която се споменават потенциалните ползи от пчелина („Собственикът на пчелин печели повече чрез восъка и меда.”). През 1675 г. вестник London Gazette препоръчва следното: „Ново изобретение за подобряване отглеждането на пчели в пчелни кошери и пчелни колонии.” Повече от век по-късно най-накрая се споменава и пчелар в книгата на Уилям Кърби и Уилям Спенс от 1817 г. със заглавие An Introduction to Entomology (Въведение в ентомологията): „Пчеларите в Холандия имат следната поговорка…

Както свидетелства и самата дума, пчелите са изключително важни. Така че, дори и да не можете да си завъдите пчелин или да отглеждате диви цветя, може би в този Световния ден на пчелите можете да помислите какво да направите, за да помогнете на пчелите във вашия район – дори ако това означава просто да използвате различни химически препарати във вашата градина.