06.04.2015

Писани яйца / Pysanka – Дума на деня

Католическият свят вече отпразнува Великден, а православният Великден чука на вратата. Почуква на вратата, както се чукат великденските яйца в онази великолепна великденска игра, която познаваме от деца. Първият, чието яйце се счупи, губи играта (и му става малко криво), докато се смята, че победителят си осигурява здраве и благоденствие. Естествено, яйцата са боядисани в ярки цветове, много често с восък – тази традиция е типична за Русия и страните от Руската федерация, Балканите и славянските страни в Средна Европа и са известни в англоезичния свят като писани или боядисани великденски яйца, или Pysanka.

Смята се, че традицията на писаното великденско яйце идва от Украйна. Самата дума произлиза от украинския глагол pysaty (пиша), който пък идва от старославянската дума писати“ (пиша, оцветявам, рисувам), тъй като дизайнът не предполага боядисване, а рисуване или изписване с восък, а върху рисунката се нанасят цветовете. Например обичайна практика е инициалите на всички членове на семейството да се изписват върху яйцата, които след това се боядисват с червена боя (като традицията повелява първата борба с яйца да е с червени яйца, които олицетворяват кръвта на Христос, пролята на Кръста).

Според много учени изкуството да се боядисват яйца с восък, който не поема боята (батик), в славянските страни и преди всичко в Украйна датира от предхристиянски времена и първоначално писаните яйца, наречени pysanki или pysanky са били предназначени да предпазват домовете от лоши духове и нещастия.

Изглежда британската публика се е запознала с този начин на боядисване на яйца с восък едва в началото на 20 век. Тогава в книга за славянския фолклор е описан обичаят на писаното яйце: Докато приготвяте цветовете и рисувате десените, трябва да се съблюдават много правила и ритуали, така че тези писани яйца да не се влияят от магии.“

Вторият цитат се появява половин век по-късно, през 1951 г., заедно с английското изписване на думата в Dictionary of the Arts (Речник на изкуствата) от Мартин Лео Волф: Pysanky, украинската традиция и изкуство на боядисване на яйца, както и самите боядисани яйца. Очевидно терминът pysanky (множествено число на pysanka) описва едновременно вида декорация и самите боядисани Великденски яйца.

Обичаят да се боядисват яйца има дълбоки корени и се смята, че всеки регион и дори семейство си има свои символи и ритуали при боядисването на яйцата, които се съблюдават много внимателно.

В наши дни много хора носят боядисани яйца на литургията в църквата на Разпети петък и точно когато литургията приключи, след като се благославят яйцата, играта чукане с яйца може да започне. Боядисаните яйца обикновено се дават на членове на семейството или на уважавани приятели, тъй като ритуалът на даването символизира дара на живота. И обикновено яйцето, което спечели най-много битки и остава цяло след всички перипетии, накрая се поставя на видно място (въпреки че някои семейства оставят най-красивото), за да бъде заменено с ново боядисано яйце на следващия Великден.