12.01.2015

Пиянде / Wino – Дума на деня

Празничните партита, събирания и самите празници вече отминаха и е време да се върнем към ежедневието си и да се съсредоточим върху това как да превърнем 2015-та година в по-успешна от изминалата. За мнозина от нас това е свързано с опит да осъществим поне някои точки от списъка с новогодишни обещания, който сме направили преди около седмица. Много от тях са посветени на похвалното намерение да водим здравословен живот – да сме в по-добра физическа форма, да се храним със здравословни храни, да спрем да пушим или да не пием толкова много. Обещанието да пием по-малко е антипод на днешната Дума на деня – wino. В българския език нямаме дума за слабост на пияниците към виното. Говорим с уважение за ценители на виното и някак ни е трудно да си представим, че някой алкохолик може да предпочита да се напие именно с вино. В английския език пияниците, които предпочитат виното, си имат специална дума, която произхожда от английската дума wine (вино) – wino.

Създадена преди век през 1915 г. в САЩ, думата wino произлиза от популярна жаргонна форма по онова време. При формирането на жаргонни думи (т.нар. сленг) се взима определена дума и се добавя „о“ в края й, когато се говори за човек. Думата wino описва с отрицателна нотка закоравял пияница, най-често употребяващ евтино вино. Други широко разпространени думи като bucko (самохвалко) и kiddo (хлапе) са създадени на същия принцип.

Независимо от това къде е била използвана, думата wino винаги е имала негативен смисъл. Още от първата официална дефиниция от 1915 г. в нюйоркското списание World Magazine като „винен нехранимайко, срещан на тихоокеанското крайбрежие и по-специално в Калифорния”, след това в брой на The Guardian от 1961 г., в който събитие е описано като „струпване на едно място на пияници, почитатели на бирата, виното и преуморени полицаи“, и се стигне до статия през 1967 г. в австралийския вестник Sunday Truth с описание на жена, която „се мие в обществените тоалетни, а когато й се допие, си сръбва от бутилка вино в Южен Брисбейн“.

През изминалите сто години думата wino е била свързвана винаги с бедняци и мизерия, но има една интересна тенденция, която заслужава внимание – тъй като приходите от производството на вино се увеличават с 200 млрд. долара годишно, а производството остава относително непроменено, очевидно е, че хората са все по-склонни да платят повече за качествени вина. Така че дума, която някога е означавала пиянде, днес май означава по-скоро познавач на вино. А и ако се замислим как диетолозите смятат чаша червено вино за отличен антиоксидант, може да се окаже, че днешната Дума на деня наистина има връзка с новогодишните обещания.