24.06.2014

Точното място, точното време, точните хора

Един от най-трудните аспекти при управление на всякакъв тип бизнес, особено стартиращ бизнес, е намирането на подходящите служители за дадена компания. Особено през първите няколко години, които се явяват критични, възможността да привлечеш образовани служители, които подхождат на компанията и споделят нейните политики, е изключително важна. Ако се обърнем към статистиката, незаинтересованите служители достигат 50 до 75 % от нивото на представяне на доволните и мотивирани служители. Тази потенциална загуба от 25-50 % от представянето се трансформира в над 300 млрд. щатски долара годишна загуба от производителност и то само в САЩ. Съответно ключовият въпрос става как един стартиращ бизнес може да намери, да задържи и да интегрира точните хора?

Голяма част от проучването на който и да е кандидат за запълване на позиция в нов бизнес ще бъде осъществена, естествено, по време на самото набиране на кандидати и на интервютата. За съжаление, като се има предвид потенциалната липса на опит в процеса на назначаване на служители от страна на стартиращия бизнес, правилното проучване на кандидати може да се окаже трудно. За да намери правилните кандидати, един стартиращ бизнес следва да:

  • е склонен да проучва и използва всички възможни пътища, по които да стигне до квалифицирани кандидати – от използване на лични мрежи от контакти и контакти на настоящи служители до обхват на социални медии и примамване на чужди работници.
  • намери хора, които са мотивирани и изпитват страст, към това, което вършат.
  • разбере, че предишният опит и умения са важни, но също толкова важно е да намериш някого, който подхожда на работната среда и вярва в потенциала на вашата компания.
  • осъзнайте, че точното разпределение на времето е всичко. Втурването през глава да се назначи кандидат, който не е подходящ за дадено място, може да бъде също толкова пагубно като прекалено дългото изчакване да се назначи подходящият кадър.

У нас Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) провежда ежегодни конкурси за излъчване на победители с най-добри практики за интегриране на човешки ресурси, образователни техники и други елементи в бизнеса. В категория най-предпочитан работодател например се оценяват не само формално заложените вътрешнофирмени програми за подбор и адаптация на служители на работното място, но и специално изготвена мотивационна стратегия на работодателя и умението да задържи талантливите и способни кадри в дългосрочен план.

Назначаването на точния кандидат за дадена позиция е само половината от битката. Следва подпомагането му да навлезе в работата и да се интегрира на работното място. В края на краищата независимо колко умения притежава един служител, никога няма да получите максималното от него, ако не направите така, че да се чувства част от екипа. Скорошни данни за процеса на назначаване на служители показват, че компаниите в рамките на индустрия, която ангажира интересите на своите служители, доходът на акция отбелязва ръст от почти четири пъти в сравнение с тези компании, които не го правят. Независимо че съществуват многобройни начини да се ангажира вниманието на служителите, като например подробно даване на обратна връзка, отворен диалог за представяне на работа и очаквания, всички те се основават на свободна и открита комуникация в рамките на компанията.

От първоначалното публикуване на обява за работа на уеб сайт, през целия процес за подбор на персонал и накрая до интегриране на новите служители, комуникацията е нещото, без което не може. Това важи с двойна сила за всяка нова компания и нейните мениджъри трябва да могат да обсъждат със своите служители целите и очакванията си ясно, достъпно, по ефикасен начин.

За да постигнете максималното от търсенето и интегрирането на служители и рязко да увеличите групата от потенциални кандидати, позволете на EVS Translations да ви съдейства на всички езици за точната ситуация с точните хора.