07.05.2018

Подизпълнител / Subcontractor

Подизпълнител / Subcontractor – Дума на деня – EVS Translations
Подизпълнител / Subcontractor – Дума на деня – EVS Translations

Винаги е за предпочитане да разчитате на професионализма, или иначе казано, не е лошо да си признаем, че не сме експерти във всичко. Затова е най-добре да се уверим, че работата, която трябва да бъде свършена, е възложена на някой, който е доказал уменията си. И все пак, в една сложна бизнес среда не е достатъчно „просто да възложим на специалист“ да свърши нещо, и точно тук в употреба влиза нашата дума.

Определяни като „лица или фирми, които извършват работа по договор за подизпълнение“, подизпълнителите обикновено са хората, които се грижат за специализираните дейности на по-голям проект.

Днешната дума идва от съчетанието на латинската представка sub, със значение на „под“ и късната латинска дума contractor, която просто означава „човек, който сключва договор“. Тя най-общо казано означава лице, което сключва договор; но в по-реалистичен план подизпълнителят е специалист, който е назначен по договор от главен изпълнител за конкретна дейност като част от по-голям проект.

Първото споменаване на думата е в дневника на полковник Ландън Картър, в който той описва живота в колониална Америка. В него на 7 април 1776 г. Картър споменава: „Продадох на Грифин Гарланд, подизпълнителя, още два бобъра.“

Обикновено понятието подизпълнител най-лесно може да бъде обяснено с примери от строителната индустрия, където главният изпълнител на строежа възлага на конкретна фирма да извърши водопроводната дейност, да монтира електрическата инсталация или да сложи мокет в сградата. Международните договори за строителство често съдържат разпоредби, които задължават основния изпълнител да ангажира подизпълнители, предварително избрани от клиента, и това са така наречените номинирани подизпълнители.

Поради непрекъснато растящия стремеж към бързина и професионализъм в глобалната среда, днес концепцията за подизпълнение засяга много повече аспекти от нашия живот. Например, вместо да се занимават със собствените си кредитни сметки, много фирми смятат, че е по-лесно да наемат фирма подизпълнител, специализирана в тази област, като MasterCard, Visa или дори трета страна като Synchrony Financial; освен това, в ерата на неприкосновеността и кражбата на личните данни, много компании осъзнават, че не разполагат с възможности или опит да се справят със задачата, затова възлагат защитата на данните и киберсигурността си на фирми като IBM, Raytheon, Mimecast или Cisco.

Напоследък сме свидетели на странна и интересна тенденция − поради икономиката на бизнеса и естеството на специализирания труд, повече от 35% от американската работна сила днес се самоопределя като работеща на свободна практика. Така че, по всичко личи, че самите ние започваме да се превръщаме в подизпълнители.