19.10.2016

Любопитни факти Полша

Любопитни факти Полша -
Любопитни факти Полша – EVS Translations

Името Полша води началото си от 8 век и произхожда от името на западнославянско племе, заселено по речния басейн на Варта – племето се нарича Polanie, което означава „хора, които живеят на открито в полето“. И тъй като повечето хора знаят страната като Полша, някои регионални езици като унгарския и литовския отнасят поляците и към Lechites – препратка към легендарния владетел на западнославянското племе Polanie Лех І.

Въпреки че умира преди Колумб да отплава за Америка, полският крал Кажимеж Ягелончик все още е смятан от мнозина за „Бащата на Европа“. Трудно е да се спори, като се вземат предвид неговите деца: 1 от синовете му става кардинал, 4-ма стават крале, 1 е канонизиран, а по-голямата част от 7-те му дъщери сключват брак с могъщи европейски династии като Ветините, Вителсбахите, династията от Померания и династията Хоенцолерн.

Полша има близка историческа връзка с Космоса. Няколко стотици години преди Мирослав Хермашевски да стане първият поляк в космоса (на борда на „Союз 30“ през 1978 г.) полският астроном Ян Хевелий публикува точна карта на луната (1647 г.); освен това век преди Хевелий трудът на Николай Коперник (по-известен като Коперник) De revolutionibus orbium coelestium доказва, че Слънцето, а не Земята, е центърът на нашата Слънчева система.

30% покрита с гори Полша се слави също така и с Беловежката гора, която се разпростира на 380 000 акра, и която освен че е последната гора в Европа от антично време, е дом на най-тежкото сухоземно животно в Европа – европейският бизон.

Макар че Втората световна война е може би най-скорошното подобно събитие, Полша страда дълго от последствията на това да бъде мост между Западна и Източна Европа, като е завладявана или се е борела за свободата си 43 пъти между 1600 и 1945 г. или приблизително по един път на всеки 8 години.

Като говорим за война, въпреки че Полша е завладяна и окупирана през първия месец на Втората световна война, страната все пак подготвя 144 пилоти на изтребители за да помогне на Алианса. Те са специално организирани като единици на Кралските военновъздушни сили 302 и 303 и свалят общо около 12-14% от всички немски самолети по време на битката за Великобритания.

Макар Полша да се свързва от кулинарна гледна точка предимно с кнедлите, полската поничка с пълнеж, наречена pączki набира все по-голяма популярност. Подобно на времето преди Великите пости, само на „Дебел четвъртък“ (преди „Пепелява сряда“) в Полша се изяждат над 100 милиона pączki, като вероятно консумираното количество е дори двойно в полската диаспора от 20 милиона човека.

Ако сте заинтересовани от научаването на други факти за Полша или имате въпроси, свързани с услугите по превод с български и полски език, -> кликнете тук, за да се свържете с експерт, преводач с полски език.