14.05.2019

Превод на транскрипция

Превод на транскрипция - EVS Translations
Превод на транскрипция – EVS Translations

Третата и последна статия в мини-серията за видео субтитрите е посветена на това как EVS Translations създава субтитри на един език за видео записи на друг език.

Както се споменава в предишните статии, видеото се транскрибира от един от езиковите ни специалисти, преди преводач, носител на езика, да провери тази транскрипция. Това е стандартна процедура в EVS Translations, тъй като искаме да гарантираме, че в тези транскрипции няма да се появят нюанси, идиоми или географски различия, които биха могли да изкривят посланието. Това е и причината, поради която само преводачи, за които този език е майчин, проверяват текста след това, за да гарантират най-високо качество.

След транскрипцията, носител на целевия език превежда текста с помощта на CAT-инструменти и специфични за индустрията речници, въпреки че е възможно при поискване да се използват и специфични за клиента бази с думи. След като преводът е завършен и се проверява от още един носител на целевия език, той се изпраща обратно на екипа по преводни технологии за видео инкорпориране.

На този етап субтитрите трябва отново внимателно да бъдат обработени, така че да съвпадат с паузите в речта, граматичните елементи и контекста, но най-трудната част от тази стъпка е промяната в дължината на думите. Повечето езици, освен че имат различни видове синтаксис, имат и различна дължина на думите, поради което думата „съжалявам“ може да се превърне в доста по-дългата „Entschuldigung“ в превод на немски език. Като се има предвид, че това може да намали броя на символите на екрана (стандартът EVS Translations е около 70 символа), екипът трябва да работи усилено, за да пренареди всичко и да го нагоди така, че отново да има смисъл. Но крайният продукт винаги е професионален, многоезичен видео запис, готов за корпоративна употреба.

Това събуди ли интереса ви? Не се колебайте да се свържете с нас сега, за да научите повече за нашите услуги за субтитриране на видео записи!