13.11.2012

Петролно царство

петрол сащ преводачи
Възможно е Съединените щати да си възвърнат първото място в списъка на най-големите производителки на петрол в света

През 2011 г. за първи път от 1949 г. насам обемът на годишният износ на петролни продукти на Съединените щати надвиши вноса. Тази продължаваща тенденция доведе до прогнозата на “Goldman Sachs” от края на 2011 г., че е възможно Съединените щати да си възвърнат първото място в списъка на най-големите производителки на петрол в света, което изгубиха през 2002 г. След 2002 г. Саудитска Арабия и Русия доминираха световното производство, главно в резултат на огромните си резерви.

За разлика от конвенционалните производствени методи на държави, богати на леснодостъпни петролни залежи, скорошният скок в добива на Съединените щати се дължи основно на новите технологии. Развитието на технологии като хоризонталното сондиране и хидравличното натрошаване (“фракинг”) позволява на нефтодобивните компании да достигнат до ресурси, чиято експлоатация бе невъзможна преди. В резултат на това скокът в американското производство е благодарение на региони, които традиционно не се асоциират с мащабна нефтодобивна промишленост, като например Северна Дакота и Монтана – щати много по-добре познати с животновъдството си, отколкото с петролните си кладенци.

Въпреки че принципно се очаква ръстът в добива на суров петрол на САЩ да се захрани от формацията Бакен шейл в Северна Дакота и Монтана, използването на нови методи за локализиране, проучване и добив на петрол, битум и други петролни продукти съживи и традиционните производители в района на Западен Тексас и Ню Мексико. Според статистиките на Министерството на труда на САЩ, благодарение на новият фокус върху местния нефт, в комбинация със също толкова стремителния ръст на природния газ, заетостта в този сектор скоро ще достигне 3 милиона работни места в страната. Ето защо съвсем не е изненадващо, че общности, които отдавна се асоциират с петролната индустрия и чийто бизнес бе засегнат от политиките за възобновяемата енергия, приветстват промяната във фокуса към изкопаемите горива също толкова ентусиазирано, колкото и новите центрове за нефтодобив.

Министерството на енергетиката на САЩ прогнозира, че през следващата година дневният добив на суров петрол и други течни въглеводороди в страната ще достигне средно 11,4 млн. барела. Тази цифра не само ще представлява рекордни за САЩ производствени нива, но и ще постави местният добив съвсем малко под този на Саудитстка Арабия, която произвежда 11,6 млн. барела суров петрол на ден. Дали САЩ ще успее да изпревари Саудитска Арабия и да заеме челна позиция сред нефтопроизводителите в глобален мащаб ще зависи от много фактори, като например бъдещите производствени капацитети на Саудитска Арабия, цената на петрола и световния икономически климат. В допълнение Русия и Саудитска Арабия не са положили значими усилия да повишат капацитета си за добив на суров петрол през последните години, но и двете държави със сигурност разполагат с резервите не само да увеличат съществено производството, но и да постигнат това срещу нищожна част от разходите, необходими за добива в Съединените щати.

В крайна сметка не е особено важно дали американският нефтодобив ще изпревари този на другите държави или не. Това, което има значение, е че САЩ се насочва твърдо към постигане на енергийна независимост, което не само ще освободи щатските предприятия от ограниченията, налагани от енергийната зависимост, но също обещава съществен спад в цените за местните потребители, както и стабилен ръст и устойчивост на енергийната промишленост.

EVS Translations, регистрирана в базата данни на петролната и газова индустрия FPAL, може да помогне на Вашата компания да се възползва от вълнуващите промени в енергийния сектор, като предостави професионални езикови преводи за правилната експлоатация и рентабилното управление на нефтопроизводствени съоръжения, както и в други свързани с нефтодобива сектори. Ще се радваме да Ви окажем експертно съдействие, гарантирано от нашето мултинационално присъствие и екипите ни, специализирани в сферата на нефта и газа преводачи в САЩ, Европа, Близкия Изток и Азия, както и да Ви предоставим ценово оптимизирани решения за проекти за проучване и добив на петрол.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.