23.09.2014

Кипяща наука – Преводи за биотехнологии

Допреди няколко десетилетия централна Великобритания беше известна с едно нещо: автомобилни заводи. И макар заводите отдавна да ги няма, а централна Великобритания да преминаваше през труден икономически период, сега изглежда, че нова високотехнологична индустрия преоткрива региона около Нотингам. През последните десетина години Нотингам се наложи като столицата на фармацията и биотехнологиите за Британския север.

На пръв поглед изглежда, че на Нотингам му липсва притегателната сила на типичните научни и медицински центрове като Атланта в САЩ например (вижте статията ни: Медицински технологичен хъб в Новия Юг). На Нотингам може и да му липсват впечатляващи размери и излаз на глобалните пазари, но регионът компенсира повече от добре с връзките си с изследователските университети и обществените си ангажименти. Големите играчи в британската индустрия „ГлаксоСмитКлайн“ и „Астра-Зенека“ си партнират постоянно и обстойно с Нотингамския университет в една продуктивна симбиоза между наука и пазар, информация и бизнес. Взаимноизгодното партньорство между корпорациите и университетите гарантира не само достъп на корпорациите до най-новите технологии и изследвания и то в превод на различни езици, ако е необходимо немски екип да работи с проучване на италиански език например, също добре подготвена мултилингвистична работна ръка, вече ориентирана в продуктите и производството на компанията, но на свой ред, набавя средствата за образователните институции, станали печално известни с недофинансирането си. На второ място, Нотингам привлича корпоративни инвестиции чрез съвместни начинания като „БиоГрад“ и „МедиГрад“ – пълен пакет услуги, скроени специално по мярката на компаниите от областта на биотехнологиите, в това число правни услуги, съфинансиране и достъп до лаборатории и инфраструктура, финансови доклади на английски език за по-лесно осчетоводяване на дейността.

Резултатите са красноречиви:

  • Биоградът на Нотингам вече приютява над 80 компании от сферата на биотехнологиите, нови клонове в Шотландия включително.
  • Европейската фабрика за иновации – общоиндустриално сътрудничество с цел ускоряване на разработката на нови лекарства – предостави финансиране в размер на 6,2 милиона евро на град Нотингам.
  • 47% от компаниите със сфера на дейност биотехнологиите, основани през последните 5 години, се сформират в бизнес инкубатори като Нотингам.
  • В компаниите, базирани в Нотингамския Биоград, са налети над 40 милиона паунда от венчър (рискови) капитали.

Няма съмнение, че стратегията на Нотингам работи; въпреки това обаче остават редица въпроси, които трябва да бъдат взети под внимание. Отвъд Великобритания остава цял един свят, както се казва. В България например през октомври 2014 г. под егидата на БАН предстои да бъде проведена първата национална конференция по повод 30 години развитие на биотехнологичната индустрия у нас, на която ще бъдат обсъждани сферите биотехнологии и околна среда, биоразнообразие, агробиотехнологии, молекулярно и нанобиотехнологии. Ще бъдат търсени нови възможности за по-задълбочено сътрудничество между експертите и изследователите в сферата на биотехнологиите и частния бизнес.

Докато бизнес инкубаторите са добри в предоставянето на бизнес напътствия, в даването на начален тласък и първо вкусване от успеха, за да бъде успешен на следващото, международното ниво, бизнесът на биотехнологиите трябва да умее да се ориентира в морето от ограничения и знаци „забранено“, които съпътстват глобалната дистрибуция и да говорят на международните си клиенти на техния собствен език и като се съобразяват със съответната местна култура. За да се случва това колкото е възможно по-експедитивно и ефективно, бизнесът, който търси излаз на глобалните пазари, има нужда от партньор надеждна преводаческа агенция, която има международен бизнес опит, за да посрещне потребностите му, и може да предложи превод както на всички славянски и германски езици, така и на азиатски езици.

Ако сте компания в сферата на биотехнологиите и имате нарастваща нужда от езикови услуги, EVS Translations е идеалният партньор за Вас. Британският ни офис е позициониран в Нотингам, директно в капиталовото сърце на биотехнологиите на Британския север.

Имаме повече от 20 години опит зад гърба си в превода на литература от медицината и биотехнологиите, като предлагаме езикови услуги посредством собствени преводачи за над 20 езика. Поверете цялата грижа за превода за биотехнологии в сигурните ни ръце и достигнете нови пазари. EVS Translations предлага специалисти за превод на брошури за биотехнологиите, маркетингови материали, протоколи от компютърна томография, научни изследвания и съпътстваща литература за корпоративни партньори от Великобритания, САЩ, Германия, Израел, Франция, Англия, Русия, Корея и Япония.

Свържете се с офиса ни в София още днес, за да Ви предложим най-бързите и изгодни преводи за материали и презентации в областта на биотехнологиите. Ще предадем Вашата информация коректно и с необходимия езиков стил. Телефон: +359 (2) 980 56 68, или ни изпратете запитване на bg(at)evs-translations.com.