20.02.2014

МСФО (IFRS) и тяхното значение

За финансово-счетоводните отдели и компании началото на календарната година е от изключително значение поради организиране на изготвянето на годишните финансови отчети и доклади за дейността от предходната година.

За повечето от тях терминът МСФО (IFRS) (Международни Стандарти за Финансови Отчети) е от изключително значение. Счетоводните стандарти и разяснения са задължителни с решение на Европейския Съюз за всички предприятия, регистрирани на европейските фондови борси.

Международни стандарти за финансово отчитане (МСФО) са проектирани като общ глобален език за бизнес дела, така че отчетите на дружествата да са разбираеми и сравними на международно ниво. Те са следствие от нарастващото международно акционерно участие и търговия и са особено важни за компании, които имат бизнес в няколко страни.

Обикновено международните компании се стараят да приключат отчетите си най-късно до началото на януари. Представете си корпорация като Даймлер, с хиляди фирми по света. Всичко трябва да бъде изготвено в един отчет.

Значимостта на МСФО значително нараства, като много страни започват да се отказват от досегашната си счетоводна рамка, възприемайки МСФО за национални счетоводни стандарти. Това се поражда до голяма степен и от променливостта на световните финансови пазари и изготвянето на висококачествена и надеждна финансова информация е определящо за успеха на компаниите. Целта им е подобряване на сравнимостта на финансовите отчети в световен мащаб и намаляване на разходите за тяхното изготвяне. Официално в България са приети като база за изготвяне на финансови отчети през 2006 година.

МСФО се използва в много части на света, включително Европейският съюз, Индия, Хонг Конг, Австралия, Малайзия, Пакистан,  Русия, Чили, Южна Африка, Сингапур и Турция. Към края на август 2013 г., повече от 124 страни по целия свят, включително и в цяла Европа, в момента изискват или позволяват отчитане по МСФО.

EVS Translations e единствената преводаческа компания в България с изграден МСФО речник, речник на българско счетоводство на английски, български, немски, испански и италиански език.

Приемането на МСФО в световен мащаб ще бъде от полза за инвеститорите и другите потребители на финансови отчети като общо средство за сравняване на инвестиции и повишаване на качеството на информацията.

Ако имате нужда от финансов преводач или необходимост от финансови преводи, превеждане договори, преводи на държавни ценни книжа, облигации, счетоводни баланси, фактури, данъчни декларации, финансови отчети, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria, относно проекти за финансови преводи на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.