23.07.2013

Навигиране с езиците на Индия – от каннада до тамилски

езиците на Индия
Навигиране с езиците на Индия. Търсите ли експертни преводачески услуги за преводи от и на езика каннада или преводи бенгалски език?

Не е изненадващо, че почти всяка компания, оперираща в световен мащаб, се опитва да навлезе на индийския пазар. С население от 1,2 милиарда, бързо разрастваща се икономика и процъфтяващи програми във всички области на технологичните изследвания и разработки, Индия се очертава като най-доходоносните и обещаващ пазар на бъдещето. Но за всички потенциални облаги, които Индия предлага, има и някои пречки, които всеки амбициозен инвеститор трябва да преодолее, за да направи успешен бизнес на субконтинента. В допълнение към типичните изисквания за навлизане на пазара, като капитал и логистични нужди, разширяването на индийска почва изисква нещо, с което много компании не са подготвени да се справят – езиково планиране.

За съжаление много фирми правят грешката да равняват британското колониално минало на Индия с разпространението на английския език, а в действителност, само около 12 % от населението на Индия го използва. Освен английския, фирмите, желаещи да правят бизнес в Индия, могат да разчитат на факта, че езикът на правителството е хинди. Обаче докато това може да е важно в сценарии, включващи съдебни дела или правителствена намеса/надзор, не може да се разчита единствено на хинди за установяване на успешен бизнес в Индия.

Както всеки успешен собственик на бизнес знае, най-важният език е езикът, на който се извършва търговията, на който компанията се свързва с пазара, със своите бизнес партньори и клиенти. За Индия тази привидно лесна задача налага много повече от комуникация с партньорите на английски и успешно предлагане на бизнеса на хинди. Всъщност Индия има 22 официално признати езици, всеки от които ползва различна писменост и притежава свои собствени правила и тънкости. Освен броят на самите езици, всеки език разполага с безброй местни диалекти, които в съчетание лесно довеждат броя на индийските езици до над 2000.

Някои цифри

  • 83 милиона души, предимно в и около Калкута (щатите Западен Бенгал, Трипура и островите Андаман и Никобар) говорят бенгалски език.
  • За района в и около Мумбай, който представлява 13 % от БВП на Индия и 15 % от промишлената продукция, езикът е маратхи.
  • Щатът Карнатака, най-вече известен с най-големия си град, Бангалор (с население 9 милиона), се отличава с най-висок както общ, така и на глава от населението БВП спрямо темповете на растеж в Индия. Основната форма на комуникация и официален език на щата е каннада, а не хинди.
  • Тамилският е един от малкото оцелели класически индийски езици и е официален език на индийския щат Тамил Наду – район, който силно инвестира в информационните технологии и разполага с няколко ИТ парка.

Да, тези цифри са значителни, но за да им дадем наистина някакъв смисъл, нека ги поставим в бизнес перспектива. Да предположим, че компанията ви има намерение да прави бизнес в щата Андхра Прадеш (Хайдерабад е най-големият град на щата и дом на 7 милиона жители). Всичко е било премислено, капиталът придобит, разпределителните мрежи създадени, но компанията не е готова да извършва дейност на езиците, които 92,5 % от населението говори: телугу и урду. Не само това ще бъде скъпо и огромна пречка за компанията ви, но тя също така ще означава пропускане на възможност (за ограничен или потенциално продължителен период от време) да правите бизнес в щат, който по население е два пъти по-голям от Германия. Коя компания е готова да пропусне възможността да достигне до повече от 84 милиона потенциални клиенти?

За да отговорите на тези нужди и да използвате възможностите, които уникалния пазар на Индия предлага, вашата компания трябва непременно да води срещите със своите сътрудници и клиенти на предпочитания от тях език. Само така вашият бизнес ще се развие в максимална степен. Много от тези проблеми могат да се избегнат с използването на опитен доставчик на езикови услуги, който е запознат с индийските бизнес документи, регламенти и договори и може да ви помогне да изработите маркетингова кампания, пригодена специално за всеки от индийските пазари.

Търсите ли експертни преводачески услуги за преводи от и на бенгалски език?
Прочетете повече за нашите услуги по превод от и на бенгалски.