10.09.2012

Тропическа революция: Бразилия се превръща в един от най-големите производители на петрол в света благодарение на новите технологии

преводи петрол газ Бразилия
Бразилия се превръща в един от най-големите производители на петрол в света благодарение на новите технологии

Доскоро преобладаващото мнение сред икономистите и енергийните експерти беше, че петролът ще се изчерпа – съвсем скоро. През 2005 година статия в The Guardian, озаглавена „Краят на петрола е по-близо, отколкото си мислите“, обяви, че световните петролни запаси вероятно ще бъдат изчерпани още през 2045 г.(i)

Напоследък обаче песимистичните сценарии от последните десетилетия бяха изместени от по-оптимистична перспектива. Благодарение, от една страна, на технологиите като хоризонтално сондиране и хидравлично разбиване, производството на петрол и капацитетът за доставка се разрастват в световен мащаб до равнище, което би могло да изпревари потреблението в обозримо бъдеще. Всъщност на 4 юни Bloomberg Businessweek обяви, че за първи път през последните шест години производството на суров петрол през второто тримесечие на годината е задминало глобалното търсене.(ii)

Голяма част от новия петрол идва от неконвенционални нефтени ресурси като обширните пясъчни нефтени находища в басейна на Атабаска, Канада и предсолните находища край бразилските брегове. Тези сравнително новооткрити залежи значително повишиха количеството на световните петролни запаси, а новите постижения в технологиите за извличане позволяват на компаниите да добиват петрол в находища, които преди бяха недостъпни. Новите залежи, разположени край югоизточния атлантически бряг на Бразилия, дълбоко под дъното на океана и защитени от скалисти солни пластове, съдържат запаси, които могат да надхвърлят 100 билиона барела висококачествена възстановима суровина.

Но резултатът от новооткритите петролни залежи е не само значителна отсрочка за гладните за петрол икономики в изготвянето на енергиен дневен ред за след-петролната епоха, но доведе също така до драстични промени в световната икономика. Подобно на Казахстан, който продължава да се възползва от извличането на огромните си енергийни ресурси, Бразилия стана новото дете-чудо на южноамериканските икономики и вероятно ще се превърне в една от най-големите производителки на петрол в света.

Снабдявана с гориво от огромните си крайбрежни залежи от тежък суров петрол, до 2015 г. се очаква Бразилия да се превърне в най-голямата производителка на суров петрол в Латинска Америка и да стане единственият голям доставчик на петрол извън затворения кръг на ОПЕК.

Докато за мнозина новата роля на Бразилия като петролен гигант може би е изненада, нарастващата й роля като световен енергиен доставчик всъщност е резултат от икономическа стратегия, която беше пусната в ход преди повече от 15 години и започва с приватизацията на сектора на петрола и газта, подпомогната от установяването на стабилно политическо управление. В същото време Бразилия задържа чуждестранните инвеститори с ниски такси и други стимули, с което осигури бърз и непрекъснат поток на чуждестранен капитал, гарантиращ разработването на националните петролни находища. Днес рентабилните дейности край бреговете на Бразилия привличат всички световни енергийни гиганти, включително Shell, Chevron, Exxon-Mobil, Repsol, BP, Anadarko, El Paso, Galp Energia, BG Group, Statoil и Sinopek. Но енергийната политика на Бразилия не се свежда до обслужването на установени енергийни компании; едновременно с това Бразилия разширява икономическото си сътрудничество с нововъзникващи сили като Индия и Китай, като успява да опази дейността си от многостранна зависимост. И така, национализираните петролни компании на Индия и Китай вече имат голям дял в бразилските пазари на петрол и газ, като се очаква те да продължат инвестициите си в бъдеще.

Международният климат и бързото разрастване на петролния сектор в Бразилия на свой ред доведе до значително търсене на специализирани езикови услуги в областта на тази промишленост. Но услугите по превод за комплексни индустрии като енергийния сектор са едни от най-трудните и сложни, тъй като изискват преводачи специалисти в тази сфера, с отлична подготовка и умело използване на изключително специализирана лексика.

Освен това преводите за петролната индустрия обхващат множество процеси и документация. Ето само част от документите, които могат да се срещнат в един типичен проект за превод в сферата на петрола и газта: ъпстрийм документи (използвани при проучването, сондирането и производството), даунстрийм документи (свързани с рафинирането и маркетинга), информационни листове за безопасност, законодателство и местни специфични закони в областта на петролната и газовата индустрия, транспортни документи, строителни планове за изграждане на тръбопроводи, чертежи на AutoCAD, оценка на екологичното и социалното въздействие, ръководства за експлоатация и поддръжка, тръжни документи, финансови отчети, уеб сайтове и софтуерни актуализации, маркетингови материали и PR брошури.

Като фирма за преводи, регистрирана в FPAL (First Point Assessment Ltd.) – обединение на фирми и доставчици в индустрията за добив на петрол и газ, EVS Translations е специализирана във всякакъв вид преводи от областта на петрола и газта. Фокусът пада по-специално върху документи, свързани с проучването, добива, рафинирането и доставката на петролни и газови продукти. С повече от 20 години опит и над 100 постоянни служители, Вие можете да се възползвате от мултинационалното ни присъствие и екипи от преводачи, специализирали се в областта на индустрията в САЩ, Европа, Близкия изток и Азия, като се свържете с Мениджър „Обслужване на клиенти“. Отличният проектен мениджмънт и организация означава, че Вашите проекти ще бъдат завършени по оптимален от финансова гледна точка начин. Всички изисквания относно езика могат да бъдат покрити – от първоначален доклад от проучване от една страница до проект за строителство на тръбопровод от един милион думи.

Искате да научите повече? Разгледайте нашия уеб сайт или елате да се срещнете с нас на изложенията Gastech (8–11 октомври 2012 г.) и Petex (20–22 ноември 2012 г.) в Лондон.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.

(i) The end of oil is closer than you think, The Guardian, 21.04.2005 г.

(ii) Falling Oil Prices Are No Mystery, Bloomberg Businessweek, 04.06.2012 г.