22.03.2017

Prima Facie

Prima Facie
Prima Facie – Дума на деня – EVS Translations

Ако някога сте чували или използвали този израз в смисъла на „отворен и затворен случай“, тогава днешният термин е за вас. И макар този израз, използван в областта на правото, да ви звучи като жаргон, разбиран само от адвокати и хора от академичните среди, когато надникнем под повърхността му ще установим, че той всъщност прилага елементарната логика към много аспекти на живота. В действителност, много от нещата, които разбираме или, за да сме по-точни, интерпретираме, се дължат на prima facie, но преди да навлезем по-дълбоко в тази тема, нека да разгледаме самия термин.

Естествено, както повечето западни юридически термини, prima facie идва от латински и в превод означава „на пръв поглед“ или „появяване, външен вид“ (от prima „пръв“ и facies „форма, лице“).

И понеже разглеждаме израза най-вече в правния му аспект, той се използва основно в наказателното и гражданското право, за да покаже, че има достатъчно първоначални доказателства в подкрепа на случая. И макар това да е малко трудно за проследяване на теория, по-долу предоставяме прост пример.

Да предположим, че някой от вашия офис отива в местното кафене и вие му подавате кредитната си карта с молба да ви купи едно кафе. Колегата ви се съгласява и скоро се връща с вашето кафе, касовата бележка и вашата карта. Няколко дни по-късно, когато проверявате наличността по картата се оказва, че след отиването до кафенето картата ви е олекнала със 100 лева. Като знаете, че кафето ви не струва толкова много и че в кафенето не са ви взели толкова (от информацията в касовата бележка), и понеже картата ви не е била открадната, вашето prima facie заключение ще бъде, че колегата ви е злоупотребил с кредитната ви карта.

Можем много лесно да приложи prima facie към всекидневието ни. Ако пътищата са заледени, когато пътувате с колата си и някъде задминете катастрофирали коли, вие логично стигате до извода, че хлъзгавият път е причинил катастрофата. Или, ако се приберете и откриете, че пердетата ви са раздрани, а котката стои невъзмутимо до тях, можете да предположите от пръв поглед, че тя е отговорна за поразията.

Изразът prima facie се появява в английския език около 1500 г. в една фантастична поема със заглавие The Assembly of Gods от неизвестен автор, в която се казва: „Тук, prima facie (на пръв поглед), ни се стори, че той ни оскърби и никой не може да го отрече.

И макар изразът най-често да се асоциира с юридическата терминология, той започва да се промъква и във всекидневната реч и да се употребява в по-широк смисъл. Един такъв пример откриваме в романа на сър Уолтър Скот от 1815 г. The Antiquary (Антикварят), където той пише: Ако се отнасяше за някоя друга личност, която познавам, щях да кажа, че той е на пръв поглед (prima facie), леко грозноват.

Така че, да се надяваме, че следващия път, когато срещнете този израз, няма да отроните prima facie болезнена въздишка.