13.03.2019

Проследяване / Tracking

Проследяване / Tracking - Дума на деня - EVS Translations
Проследяване / Tracking – Дума на деня – EVS Translations

Първоначално, способността на древните хора да проследяват е била в основата на тяхното оцеляване. В съвременния свят, нашата дума обикновено се отнася до транспортиране и сканиране на данни по време на транзит. И все пак, независимо от това дали сте на лов за да сложите вечеря на масата или отчаяно се опитвате да проследите кога вашите нови слушалки ще бъдат доставени, днешната дума подчертава значението и силата на информацията. Проследяването може да е загубило важността си за нашето физическо оцеляване, но запазва важната си роля в съвременния свят, така че е време да проследим думата проследяване.

Водеща началото си от края на 15-ти век, думата track, която като съществително означава „отпечатък или следа, оставена от нищо,” достига до нас от старофренското trac (следи от коне) и вероятно произхожда от немски или холандски език. Половин век след първата упроба, съществителното се превръща в глагол със значение „следване или проследяване на стъпки,“ както може да се види в An Answer to the Treatise of the Cross (Отговор на трактата за кръста) от 1565 г., където Джеймс Калфил пише: „Може да го проследите по стъпката.”

След първоначалната и буквална идея за откриване и следване на стъпки, нашата дума започва да обобщава обозначаване на движение. Ярък пример, само няколко десетилетия след Калфил, идва от работата на Робърт Грийн от 1590 г., Greenes Never Too Late (Грийн никога на закъснява), където, обсъждайки следването на пътека, той пише: „Следва пътека в долината, чанта и бутилка на гърба му“.

Малко след това, нашият термин изгражда значение на маркиране на конкретни пътеки и маршрути, например във The BaronsWars (Войните на бароните) от 1603, където Майкъл Дрейтън пише: „Когато се проследи прав път към желанието й“.

Следва използването на нашата дума на деня в по модерни приложения. На първо място, обсъждайки въпроса за зъбните колела и подравняването на колелата на количка или карета, The Sporting Magazine отбелязва през 1826 г. как : „Колелата не са проследявани, както би трябвало.“ С навлизането на електричеството в нашия бит, терминът получава значение на метод за различаване на честотата и електреческите вериги при константа, с първи пример в издание от 1932 г. на търговското списание Electronics, което спомена: “Отклонение от точното проследяване на различни междинни честоти.” За проследяване на небесни обекти с телескопи и радари, седмичното списание на BBC The Listener обсъжда на 18 юни 1959 г. как: “Телескопът … в Бедфорд, Масачузетс, проследява луната.”

Макар че не можем да си купим луна онлайн, появата на онлайн търговията и важността да можем да проследяваме състоянието на нашите покупки по време на транзит е от изключителна важност в съвременния бизнеса и в личния ни живот. Няколко прости кликвания на мишката могат да проследят пълната история на нашата покупка и да ни покажат къде се намират нашите продукти, къде отиват, кога са били прехвърлени, дали има проблем или забавяне, и кога се очаква да бъдат доставени, а всичко това спестява време и намалява стреса и несигурността.

Когато става въпрос за преводачески услуги, трябва да можете да очаквате същото от вашия доставчик на услуги. Вие заслужавате да знаете как се обработва вашият проект за превод и на какъв етап е (превод, коригиране, форматиране и т.н.) и кога се очаква да бъде завършен. Освен това, информацията трябва да бъде достъпна за вас без да се налага да изпращате няколко имейла, за да поискате актуализации.
Проследяване означава достъп до информация, а информацията означава контрол: EVS Translations иска Вие да имате контрол.