22.01.2015

Радиочестота / Radio Frequency – Дума на деня

Радиочестота (radio frequency) е още един термин, който се присъединява към нашия списък с думи, празнуващи навършено столетие през 2015-та година. За първи път думата е публикувана на английски в The Electrician, британско научно списание, в което пише: „Живачните токоизправители могат да работят много ефикасно дори на радиочестоти“. След като прочетете това изречение, терминът може първоначално да не събуди любопитството ви, но в контекста на радиоастрономията изразът радиочестота се превръща в по-интригуващо и мистериозно научно явление.

Радиовълните са част от електромагнитния спектър и трептят с много висока честота от 300 GHz до много ниска честота от 3 kHz и точно това възприемаме като радиочестота. В областта на радиоастрономията учените използват радиочестотата, за да изучават активността в космическото пространство. При радиочестота в диапазона от около 15 MHz до 38 MHz учените могат да чуят шума, причинен от взаимодействието между Юпитер и неговата луна Йо. Слънчевите изригвания също могат да бъдат чути, както и много други звуци, произлизащи от космически обекти.

Според това до каква степен сте космически маниаци, може би най-вълнуващото откритие, произтичащо от използването на радиочестотата, е изразът „Уау! Сигнал…“

SETI е съкращение на Search for Extraterrestrial Intelligence (Търсене на извънземен разум) и десетилетия наред Институтът SETI, както и други университети и организации, провежда експерименти, като изследва небето в търсене на знаци за съществуването на извънземен разум. През 1977 г. с помощта на радиотелескопа Big Ear (Голямото ухо) в радиообсерваторията на Държавния университет на Охайо американският астроном Джери Р. Ехман влиза в историята, когато записва сигнал от космоса с неизвестен произход. Той е толкова изумен от онова, което вижда върху отпечатания лист хартия, че очертава с кръг сигнала и пише с големи букви с червена химикалка „Wow!“, като по този начин дава име на мистериозния сигнал. Дали сигналът, който Ехман записва, е наистина сигнал от космоса, е спорен въпрос, но той и до днес остава необяснен и е единственият път, когато е регистриран космически сигнал с неясен произход.

И така… може би си мислите, че разбирате израза радиочестота, но сега вече знаете малко повече за невероятната възможност, която ни дава да проникнем в тайните на вселената. Един ден с помощта на радиочестота може да имаме друг шанс да чуем сигнал от живот отвъд звездите.