04.09.2019

Амазонска тропическа гора / Amazon Rainforest

Амазонска тропическа гора / Amazon Rainforest – Дума на деня – EVS Translations
Амазонска тропическа гора / Amazon Rainforest – Дума на деня – EVS Translations

При произнасянето на израза „тропическа гора“, е много вероятно да се сетите за Амазонската екваториална гора, освен ако, разбира се, не живеете в някоя от останалите световни тропически гори. Тропическата гора на Амазонка е най-голямата тропическа гора и мястото с най-голямо биоразнообразие на планетата. Това обяснява защо мнозина наблюдават телевизионните репортажи и четат с ужас публикациите за едни от най-опустошителните горски пожари от повече от десетилетие, които избухнаха най-вече на територията на Бразилия. И все пак, въпреки цялата мистика, очарование и разнообразни елементи на Амазонската дъждовна гора, за мнозина това име просто извиква в съзнанието картини на типичната джунгла. Така че, нека да използваме тази възможност да научим малко повече за тропическите гори на Амазонка и да отделим фактите от фантазията.

Ако започнем с основата на термина, английската дума rainforest е преводна заемка от немската Regenwald, създадена от Андреас Шимпер и включена през от 1898 г. в книгата му със заглавие “Pflanzengeographie.” Немски или английски, основният термин е съчетание от думата rain, която идва от старовисоконемската regen, и forest (или на немски wald)произлизаща от старовисоконемската forst, която пък идва от латинската foris и означава „гората извън основната позната зона“. Научно погледнато, дъждовните гори са гори, които се характеризират с необичайно високо количество валежи, обикновено повече от 1 800 mm / 70 “, а в случая с тропическите гори на Амазонка, те се отличават с горещ и влажен климат през цялата година.

Като оставим настрана основния термин, онова, което го прави „амазонски“ ни връща към първия контакт, осъществен от местните жители с европейци. Изследвайки реката, която първоначално е била известна като Мараньон, експедицията на испанския изследовател и конкистадор от 16 век Франсиско де Ореляна се натъква на воини от племето пиратапуя, които са били предвождани от жени. Понеже познавал гръцката митология, тези „жени-воини“ напомняли на Ореляна на амазонките, описани от Херодот и Диодор Сицилиянски и това му дало идеята да преименува река Мараньон на Рио Амазонас (Река на амазонките). Що се отнася до земята около реката, тя станала известна като Amazonas, (на английски Amazonia), предшественичка на нашата дума Amazon.

Може да е изненадващо, че в английския език думата за географското понятие всъщност е по-стара от термина rainforest ( дъждовна, тропическа гора). Превеждайки творбата на Андреас Шимпeр, Уилям Роджърс Фишър в произведението си от 1903 г. Plant-geography upon a physiological basis  (География растенията на физиологична основа), пише: „Дъждовната гора е вечнозелена, хигрофилна по характер, висока поне тридесет метра, но обикновено много по-висока.” Малко повече от десетилетие по-късно, разширявайки представата за тропическата гора като нещо, свързано повече с валежите, отколкото с климата, в една публикация на института „Карнеги“ във Вашингтон от 1914 г. пише как: „Темпът на растеж в района на дъждовната гора е много по-бавен, отколкото на растителността на низините.“ Въпреки това, предхождайки тази употреба с почти век, първата публикация, в която се споменава думата Amazon (или Amazonia по онова време) е от август 1814 г., когато в литературното и политическо списание на Филаделфия The Port Folioпише следното: „Действието на вертикалното слънце върху равнините на Бразилия или Амазонка, където няма зима.”

Отвъд самия термин има много факти, които си струва да се отбележат за Амазонка.

l Въпреки че някои цифри могат да дадат някаква представа за биоразнообразието в тази район, като например фактът, че 2,5 милиона вида насекоми, 20% (приблизително) от всички видове птици на земята и 20% (приблизително) от всички рибни видове живеят в Амазонка, истината е, че ние наистина не познаваме всички видове, които обитават района – просто те са твърде много, твърде разнообразни и твърде опасни, за да ги изследваме; освен това там все още има хора, за които не знаем: смята се, че от 50 до 70 или повече племена живеещи в тропическите гори на Амазонка, които остават откъснати от външния свят.

l Въпреки че се нарича „дъждовна гора“, в района на Амазонка има сух сезон. Както би могло да се предположи, обикновено през сухия сезон стават по-голямата част от пожарите, като много от тях са резултат от неконтролирани и незаконни дейности по разчистване на терени. И макар репортажите и снимките от настоящата криза да изглеждат безпрецедентни, пожарите всъщност не са нищо ново: например по време на сушата през 2003 г., действителният брой пожари в района на Бразилия Амазонка беше по-голям от сега.

l И накрая, според Ядвиндер Сингх Малхи, професорът по екосистемни изследвания и в Оксфордския университет, Амазонка не осигурява 20% от кислорода на планетата. Ако вземем под внимание всички екосистеми по суша и вода, Амазонка произвежда около 9% от кислорода на планетата; но когато извадим дишането на местните растения и кислорода, използван за разграждането на мъртва материя, тропическите гори на Амазонка използват почти толкова кислород, колкото произвеждат.

Наистина, подобно на онези воини, споменати за първи път от Херодот, Амазонка е непознато и омагьосващо място. Въпреки че много от нас не могат да направят нещо съществено в борбата срещу пожарите или да се опитат да повлияят на вътрешната политика на Латинска Америка, много е трудно да останеш безучастен пред това злощастно опустошение. Да се надяваме, че като разширяваме познанията си и се образоваме, ще придобием по-добро разбиране за екосистемата и ще станем по-добри нейни стопани.