21.08.2018

Нова революция в мобилността

Нова революция в мобилността
Нова революция в мобилността – EVS Translations

Светът е на прага на нова революция в мобилността. В следствие на увеличаващата се ефективност и новите автомобилни технологии, влиянието на опазването на околната среда, разрастването на градовете и свързаността на интернет, начинът, по който стигаме от точка А до точка Б се променя и опциите за мобилност никога не са били по-големи и по-достъпни, като предлагат както избор, така и персонализиране за различните среди на живот.

Преди да обсъдим как ще се стигне до пазар от приблизително 350 милиарда EUR до 2020 г. обаче е важно да разберем напълно как сме стигнали дотук. Като цяло настоящият пазар е директен резултат от енергийната криза от 1970те и средата на първото десетилетие на 2000 г. Докато кризата от 1970те принуди производителите на автомобили да започнат да влагат пари в увеличаване на ефективността и търсене на алтернативни източници на гориво, като например био дизел, кризата през първото десетилетие на 2000 г. създаде ситуация, която позволи да процъфтят по-евтините и алтернативни пазари – нуждата наистина е майка на изобретателността.

В този случай „изобретателността“ представлява множество иновации. Естествено, за самите производители на автомобили това означава по-голям фокус върху хибридни и електрически автомобили, от които общо са продадени 14 милиона бройки през последните 20 години, по-леки (но по-здрави) строителни материали и по-малки (но все така безопасни и по-просторни), но по-ефективни автомобили. Като оставим настрана производителите на автомобили, потребителите на автомобили сега имат възможността удобно да наемат автомобил или превоз по необходимост, като услугите за споделяне на автомобили се очаква да достигнат приходи от над 15 милиарда EUR и да привлекат 20 милиона потребители до 2023 г. (като моделът за свободно наемане се очаква да привлече 90% от потребителите благодарение на способността да се влиза и излиза от коли веднага, без нуждата от предварителна резервация или задаване на час на връщане, в сравнение с модела, основан на наемане от станции) и промяната в предпочитанията на потребителите – от традиционното притежание на автомобил до новите услуги за мобилност като споделянето на автомобил и поръчване на автомобил чрез мобилно устройство – се очаква да доведе до намаляване на производството на автомобили с над половин милион до 2021 г.

Освен автомобилите, някои хора, особено тези, които пътуват до работа всеки ден, или пък тези, които желаят бърз градски транзит, избират споделяне или наемане на скутери и велосипеди, като гигантът за споделяне на транспорт Uber е закупил компанията за наемане JumpBike, а Ford спонсорира програмата на Сан Франсиско за споделяне на велосипеди.

Кое решение е най-добро и къде работи най-добре разбира се зависи от нуждите и динамиката на местоположението и потребителите. Например, в градовете с ограничени пространства или такива с вече утвърдени опции за метро връзки, има логика да се избере мобилност с велосипеди; в обширните градски зони или местата със строги екологични правила обаче наемането на електрически автомобил може да е по-добра опция. Или пък пътуването до работа би изисквало много по-ниски цени в сравнение със стандартно поръчване на превоз, което означава, че нови технологии, като например автономното шофиране, трябва да се въведат.

Личната мобилност може да изглежда по много различен начин в бъдеще, като е вероятно стойността да премине към нови бизнес модели, като решенията за споделена мобилност и свързаност потенциално да достигнат 25 процента от общите автомобилни приходи през 2030 г.; и всяка страна трябва да разбира своите отговорности. За автомобилната индустрия тя трябва да продължи да отговаря на нарастващите нужди и желания на потребителите, като същевременно внимава и работи съвместно с общинските власти относно въпросите по транспорта. От друга страна общинските власти имат отговорността да открият къде се застъпват нуждите на населението, опциите за партньорство и наличните средства и пространство, както и създаването на инфраструктура за смарт трафик, като например станции за зареждане и системи за управление на мобилността.

Ако бъде постигнат този баланс, местното правителство, пазарът и индустрията ще спечелят от намаляването на задръстванията, транспорта според нуждите и екологичните ползи, които ще предизвика революцията в мобилността.

И както при всички революции, новата революция в мобилността ще доведе до прекъсвания, но, да се надяваме, в положителна насока, като за създаване на стойност ще се използват нови бизнес методи за прекъсване и технологии за прекъсване. Всички в автомобилната индустрия ще трябва да регулират бизнес моделите си и да следват бъдещето на тенденциите в мобилността, произлизащи от автоматизацията, свързаните услуги, персонализирането и големия обем данни.

Производителите на оригинално оборудване ще трябва да решат дали да променят своите традиционни бизнес модели от производство и продажба на автомобили и предлагане на финансови услуги до превръщане в доставчик на услуги за мобилност от край до край и получаване на приходи от решения за платформи, управление на свързана мобилност и потребителски данни.

EVS Translations е тук, за да улесни новата революция в мобилността и да помогне на всички в автомобилната индустрия най-добре да идентифицират и изпълняват нуждите на потребителите на мобилност на бъдещето.

EVS Translations – лидер на пазара за езикови решения за бизнеса за най-добрите доставчици и производители на автомобили, с присъствие в световен мащаб, над 25 години опит и способност за работа в различни часови зони – се фокусира върху четири зони за стратегическо партньорство с глобални компании: единствена по рода си концепция „Превод като услуга“ (ПУ), отговаряща на международните стандарти, предоставянето на технологични решения (CAT инструменти, системни интеграции, платформи и машинен интелект), иновация на процесите (опции за автоматизация на процесите за координиране и контрол на поръчки с големи обеми), консултиране (подлежащи на обжалване съвети за бизнеси, желаещи да създадат архитектура за вътрешна технология за преводи или поддръжка за развитие на поръчкови системи с машинен интелект).