30.06.2016

Робот / Robot

Робот / Robot – Дума на деня - EVS TranslationsМного от нашите читатели съвсем логично предполагат, че думата robot / робот е сравнително отскоро в английския език, по всяка вероятност създадена от някой американски автор или от самия Холивуд. А всъщност истинската история на думата ни повежда в съвсем друга посока.

Думата произхожда от староцърковната славянска дума работа – дума, с която преди са били описвани форми най-често на принудителен труд. В съвременния български и руски тя запазва основното си значение на „труд“.

С термина се описва средновековната система на крепостничество/феодализъм в Централна Европа, при който крепостните селяни, които заемат определено парче земя, са принудени да работят за земевладелеца, а в замяна на това имат право на защита и правосъдие.

Терминът robot навлиза за пръв път в английския език чрез немския с изцяло същото значение, за да опише система, при която наемът се изплаща от наемателя във формата на принудителен труд или задължителна служба. Думата е била използвана за пръв път в печатно издание, за да опише феодалната система в Унгария и днешна Румъния в творбата на Джон Паджет Hungary and Transylvania: with remarks on their condition (Унгария и Трансилвания: бележки за тяхното състояние) от 1839 г., където той пише: „Системата на рента от „робот“ или принудителен труд… е директна награда за безделието.“

Съвременното значение на думата робот, която извиква картината на интелигентни изкуствени същества, идва от пиесата R. U. R. (Rossum’s Universal Robots) (Р.У.Р.) от 1920 г. от чешкия писател Карел Чапек. Действието в пиесата започва във фабрика, където се произвеждат изкуствени човешки същества, наречени roboti на чешки. Предназначението на роботите е да работят за хората и да им служат, но в крайна сметка те се обръщат срещу господарите си и унищожават човешката раса. Чапек първоначално кръщава изкуствените същества labori (от латинската дума labor – работа или продукт на труд), но в крайна сметка избира roboti по съвет на брат си Йозеф Чапек, художник и също писател. Терминът robot е създаден от Йозеф, но популяризиран от Карел Чапек, чиято пиеса е преведена на 30 езика до 1923 г.

Интелигентните изкуствени същества събуждат въображението и на други писатели на фантастика и индустриални лидери, както подсказва първото споменаване на думата в брой от 13 август 1922 на The New York Times: „Във всички случаи роботите са по-подходящи за фабриките и армиите, защото представляват евтина работна ръка, а и не създават никакви проблеми като стачници.

Почти паралелно терминът придобива и друго значение – на човек, който действа механично, без да чувства и мисли, както отбелязва вестник The Westminster Gazette на 22 юни 1923 г.: „Г-н Джордж Бърнард Шоу дефинира роботите като хора, чиято дейност им е била наложена.“

С най-новите открития в компютърната наука, изкуствените подобия на хора са широко разпространени и служат на човешката раса, без да дават никакви индикации за намерения да я унищожат.