04.02.2015

Ролс-Ройс / Rolls-Royce – Дума на деня

За много хора е трудно да устоят на магнетичното очарование на лукса. Макар и да се отнася до артикули, които са на мода в момента, има и някои луксозни предмети, които са винаги на мода, като бижутата на Картие, часовниците Ролекс или автомобилите Ролс-Ройс. Създадена през 1904 г. като партньорство между Чарлз Стюарт Ролс и сър Фредерик Хенри Ройс, компанията ни дава днешната дума на деня чрез съкратената форма на името си Ролс (Rolls).

За стандарт за лукс Ролс със сигурност е имала необикновено бурна история. От самото начало компанията Ролс-Ройс има голям успех – тя произвежда 6000 автомобила от първия си нов модел, 40/50 конски сили, през 1906 г., а през Първата световна война преустройва завода си и започва да произвежда самолетни двигатели, снабдявайки почти половината от военните самолети на Съюзническите сили. Между двете световни войни и до края на 60-те години компанията продължава да се разраства, като за кратко ръководи презокеански производствен цех в Спрингфийлд, Масачузетс, САЩ (1921–1931 г.), като купува конкурентната компания за луксозни коли Бентли през 1931 г. и посвещава голяма част от бизнеса на производството на разнообразни иновативни двигатели за самолети и друга техника. За съжаление именно трудностите при създаването на двигател – турбовитловия двигател RB211 – са причина за сериозно финансово напрежение, което води до национализацията на Ролс-Ройс от правителството на Едуард Хийт през 1971 г. През годините след отделяне на автомобилната компания през 1973 г. Ролс-Ройс отново започва да произвежда едни от най-добрите луксозни автомобили на планетата и пазарът изглежда определено одобрява това: Ролс наскоро анонсира пета поредна година непрекъснато увеличение на продажбите и петкратно увеличение на продажбите от 2009 г. до 4063 автомобила, продадени през 2014 г.

И докато Ролс изглежда е устремена да изкачва нови върхове на пазара на луксозни автомобили, споменаването на думата в английския език разкрива неговата военна традиция, както и красотата, стила и богатството, асоциирани с луксозния му статут. Първото споменаване на думата ни връща към историята на военната авиация, както пише Харолд Рошър през 1915 г.: „Осъществих първокласно преминаване (вероятно става дума за Ла Манша) и бях посрещнат от един от Ролсовете край Булон“. Освен в първоначалния си смисъл думата Ролс се използва широко и заради символичното си значение, както в книгата на Едгар Уолъс The Double (Кървавият двойник) (1928 г.): „Дик познаваше много добре джентълмена по име – той естествено беше разпознал огромния му жълт Ролс паркиран пред хотела.“ и в сборника на Дж.Б. Мортън The Best of Beachcombe (Най-доброто от Бийчкомбър) (1963 г.): „Тя имаше тяло на Ролс- Ройс и мозък тип „Балъм“, (Балъм е квартал в южната част на Лондон, който днес е модно място за живеене, но в средата и края на 20 век е бил доста западнал). Въпреки че много думи са използвани за обсъждане на качествата на Ролс-Ройса, нищо друго не ги обобщава така пълно, както изказването на Джеймс Мей в телевизионното предаване за автомобили Top Gear на BBC, който по време на така нареченото Албанско предизвикателство в 16-та серия (екипът на предаването тества Ролс-Ройс по пътищата на Албания), заявява: „Просто е… хубаво… Хубаво е да си в Ролс-Ройс“.