07.11.2017

Великата руска революция

Великата руска революция
Великата руска революция – EVS Translations

Ленин нарича революциите „празникът на угнетените и експлоатираните.“А днес светът отбелязва стогодишнината на един от най-важните празници – Великата октомврийска социалистическа революция.

Октомврийската революция, която следва Февруарската революция от същата година и чийто резултат е детронирането на цар Николай II, настъпва по повод Първата световна война, когато Европа е разпокъсана от кризи. Османската, Германската, Австро-Унгарската и Руската империя се сриват, а властващите усещания за война и поражения създават възможност за паравоенно насилие в опит да се консолидират изчезващите империи. В Русия болшевишката идеология, която работи за установяването на социалистическо общество, основано на равенството, спомага за подема на екстремните политики и на 24 и 25 октомври (6 – 7 ноември) 1917 г. Червената армия под ръководството на Съветския военен революционен комитет взема контрол над цялата руска столица, за да даде начало на Руската гражданска война и да доведе до създаването на Съветския съюз.

Едно огромно противоречие и парадокс на 20-ти век в същността си Руската революция е визия за перфектно общество и за създаването на един нов, по-добър човек, който ще построи новия свят.

В реалността съветският режим, който е установен чрез въоръжен метеж в Петербург на 7 ноември 2017г. (Нов стил), въвежда един комунистически режим, който взима контрол над индустрията и скоро довежда до икономически колапс.

Във времето на разпадане на Съветския съюз, когато започва преходът към пазарна икономика, размерът на централно планираната съветска икономика е по-малко от половината на САЩ с последвало още по-дълбоко „потъване“ от 60% на БВП между 1991 г. и 1999 г., а последствията за икономиката от съветската ера в крайна сметка са превъзмогнати 90 години след Великата революция, когато Русия успява да се нареди сред 5-те най-големи икономики с най-голям принос за глобалния икономически растеж.

Рецесиите от последните години, свързани със спада на цените на петрола (суровият нефт, петролните продукти и природният газ съставляват повече от 50% от износа на Русия) заедно с изложените международни санкции срещу държавата, са последвани от окуражаващи знаци за възстановяване – Москва планира да възстанови резервите от чужда валута, да приватизира компании и да подобри финансовата си система, като заедно с това Русия се гордее с три от най-големите международни сливания и придобивания от 2016 г. в сферата на добива на нефт и газ, а руските енергийни компании подписват инвестиционни сделки за милиарди с партньори от Саудитска Арабия.

100 години след Великата революция, докато руската Държавна „Дума“ провежда детайлни проучвания за криптовалутата, блокчейн технологиите и първичната размяна на монети, а Централната банка и Министерството на финансите изготвят закон за криптовалутата преди очакваното пускане в обръщение на официалната руска криптовалута – Крипторублата – светът очаква Великата руска криптовалутна революция, задвижена от Етериум, и потенциала й да революционизира един нов икономически ред.