13.08.2013

Публичен съд?

съдебни дела по телевизията
Излъчването на съдебни дела по телевизията може да помогне за подобряване на прозрачността и общественото доверие и разбиране на правораздавателната система

 “Това, на което ставате свидетели, е истина. Участниците не са актьори. И двете страни са се договорили да не отнасят спора си в съда, а да решат проблемите си тук, на нашия форум: публичния съд.“

Това е въведението към всеки епизод на популярната американска тв програма „Публичен съд“, която уведомява зрителите, че стават свидетели на реални събития. Или поне на тяхна версия. Истински съдия разглежда истински случаи, а присъдите са правно обвързващи. Шоуто е излъчено за първи път през 1981 г., но продължава да се радва на висока популярност и до днес. Скоро то може да се сблъска с конкуренция от тази страна на Атлантическия океан и границата между риалити програма и обикновената правна реалност да се размие обезпокоително.

Нов план на правителството предлага да се разреши телевизионното излъчване на процесите в кралските съдилища в Англия и Уелс. От този октомври телевизионерите ще имат право да заснемат делата на Апелативния съд. Официалната причина за тази нова мярка е да е „да се подобри прозрачността и отчетността в съдилищата“. На хартия това може да изглежда похвално, но ако експлозията на риалити телевизията през 21 век ни е научила на нещо, то е, че насочването на камера към хората е добър начин да се гарантира, че те няма да се държат естествено. При игрово шоу залозите са ниски, а резултатите измамни. Но не трябва ли в съдилищата, като регулатори на обществото, да се стремим към нещо по-добро?

Деймиън Грийн, Министър на правосъдието във Великобритания, не вижда проблем в новия подход:
Считаме, че излъчването на съдебни дела по телевизията може да помогне за подобряване на прозрачността и да доведе до по-голямо обществено доверие и разбиране на правораздавателната система. Работим заедно с телевизионните компании, за да гарантираме, че разходите за излъчванията няма да се покриват от публичните финанси.“

Като данъкоплатци всички ние имаме право да попитаме дали това е най-доброто приложение за нашите пари. Ще хвърлят ли програмите по-голяма светлина върху съдебния процес? Основателно ли е да се допусне, че детайлите няма да се разберат от много зрители? С дължимото уважение към обществото, ако сложните съдебни процеси се преценяват отдалече от хора без абсолютно никакво правно образование и само с мимолетен интерес към делото, някои могат да кажат, че присъдата или делото са компрометирани. До какво може да доведе това? Ще станем ли свидетели на опростяване на процедурите и терминологията, за да се позволи на правните специалисти да въздействат на публиката? Като се има предвид, че кралските съдилища разглеждат дела за убийства и изнасилвания, можем само да се надяваме, че няма да се стигне до там.

Шотландската съдебна система, която функционира самостоятелно, позволява използването на камери в съдебните зали от 1992 г., при условие че всички участници дадат своето съгласие. Но скорошните събития водят до преосмисляне. По-рано този месец Channel 4 излъчи „Делото за убийство“, документален филм, който разказва историята за повторното разглеждане на ключово дело и включва кадри от съдебната зала, както и интервюта и архивни кадри. При излъчване на програмата каналът с хаштаг #themurdertrial добива незабавна популярност в Twitter. Зрителите споделят своите мнения за свидетелите с маниера на съдии от шоу за таланти и може би това е най-опасният проблем, пред който сме изправени. Тъй като в момента живеем в култура, която възпитава зрителите да вярват, че могат да изгонят най-нехаресваните телевизионни звезди, възможно ли е да се озовем в положение, което налага съдебните служители да се съобразяват със зле осведоменото обществено мнение?

Брайън Гил, най-старшият съдия в Шотландия, реагира на тези телевизионни програми с достойна за уважение скорост, като спира снимките в съдебните зали до преразглеждане на политиката. Като вземем това предвид, е странно, че се планира заснемане в Англия и Уелс.

EVS Translations подпомага правните клиенти с точност и професионализъм, винаги и по всички въпроси. Приветстваме усилията за прозрачност, но ценим достойнството на съдебната система и сме уморени от постановките на риалити програмите, които изместват обикновената истина. Считаме, че „Публичният съд“ вече заседава всеки ден, навсякъде в страната пред дванадесет съдебни заседатели. Можем само да се надяваме, че те няма да бъдат изместени от гласуване по телефона.

Ако имате нужда от юридически преводи или необходимост от преводи за корпоративно право, административно право, публично право, конкурентно право, патентно право, осигурително право, трудово право, документи необходими за съдебни спорове и съдебни дела, искове, договори, лицензи, патенти, арбитражни решения, превод на пълномощно, нотариални заверки, документи за недвижими имоти и данъчно облагане, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес, относно юридически превод, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.