15.02.2016

Самба / Samba – Дума на деня

Заплахата от вируса Зика и нестабилната ситуация в Бразилия не успя да помрачи блясъка на карнавала. Бразилия, заедно с туристи от целия свят, се гмурна в петдневния празник на танците и пищните костюми. И както винаги най-добрият фестивал в света беше обхванат от треската по самба.

Бразилия, страната, където се е зародила самбата, остава вярна на музиката на цветнокожите и нейните ритми, завладели страната в края на 16 век.

През следващите векове Европа узнава за латиноамериканския танц zemba queca (танц, възникнал в Перу, чиито корени идват от колониалните роби), който по-късно се е смесил с машиш (бразилското танго) и е еволюирал в самба.

Първите британски писмени сведения са от 1885 г., когато Уолтър Мобърли наблюдава танца в Британска Колумбия: Точно тук за пръв път видях грациозния южноамерикански танц Земба Куека (не съм съвсем сигурен как точно се изписва).

Истинското развитие на самбата започва в началото на 20 век в Рио де Жанейро с първата официално регистрирана и записана самба – Pelo Telefone, композирана от Донга, която отразява ежедневния живот в Рио и се превръща в хит през 1917 г.

Думата samba е от португалски произход, но се смята, че е дошла от кимбунду (анголския) термин semba, който означава „покана за танц“, както и от танцовите забави, организирани от робите и бившите роби в селските райони на Рио.

Самбата започва да се популяризира в САЩ в края на 30-те години благодарение на такива значими събития като самба изложението на срещата на нюйоркската асоциация на учителите по танци през 1938 г. и на Световното изложение в Ню Йорк през 1939 г., където музиката на самба се изпълнява в бразилския павилион, а оттам ритъмът се пренася в музикалните клубове. Както твърди Britannica book of the year от 1938 г.: „Самбата е национален танц на Бразилия, точно както фокстротът в САЩ… През 1938 г. самбата започна да навлиза в нюйоркските нощни клубове“.

През 50-те години из фавелите на Рио започва да се развива стил на самбата, подобен на фънк, наричан първоначално samba de morro заради разпространението си по хълмовете на града (morros), който по-късно става известен като samba-de-batucada, заради повлияния от Африка бразилски ударен стил, изпълняван обикновено от трупа, известна като bateria (секция ударни инструменти). Мощният звук и бързият ритъм се превръщат в квинтесенция на карнавала, предхождащ постите, като основно средство за ускоряване сърдечния ритъм на карнавала са организираните escolas de samba (училища по самба).

Училищата по самба или гилдиите обикновено са свързани с конкретна фавела/квартал и утвърждават афро-бразилското културно наследство за разлика от образователната система на мейнстрийма.

Самбата, освен че е завладяващ уличен танц, намира място и в балните зали, където е известен като бразилски валс.

И за да придадем на деня ви малко от ритъма на самба, следвайте ритъма на популярната песен на Белини и неговите инструкции какво да правим с ръцете и тялото:

Samba de janeiro Самба де Жанейро
Sempre assim, Правим така
Em cima, em cima (Разкършете ръце) нагоре
Em baixo, em baixo (Разкършете тяло) надолу