04.08.2016

Сандали / Sandals

Сандали
Сандали / Sandals – Дума на деня – EVS Translations

Лятото е време, подходящо за удоволствия на открито, за излагане на слънце, спорт и отдих и (макар че не всички са във възторг от това) за жега и влага… и да, това е време за носене на сандали! Те наистина са удобни, в тях кожата на краката диша и до голяма степен са практични, но те са нещо много повече от моден летен артикул.

Красотата на сандалите е най-вече в простотата на конструкцията им – състоят се от подметка и каишки/каишка за сабо (наричана още сандал), която минава през горната част на крака или около глезена, а понякога с ремък между първия и втория пръст. Всъщност те са със семпъл дизайн и проста конструкция и макар думата да идва от старофренската дума sandale, която пък произхожда от латинската sandalium и от още по-ранната гръцка дума sandalon, произходът й е доста неясен. Но като се има предвид, че най-старият известен чифт е поне на 10 000 години, очевидно е, че сандалите са били необходими и широкоразпространени далеч преди да се появи лятното увлечение по слънчевия загар.

Освен гърците и римляните, различни народи по целия свят са създали техни специфични видове сандали като праисторическите обитатели на пещерата Форт-Рок в Орегон, САЩ, индийските падука сандали с копче на палеца и корейците с техните традиционни сандали джипсин, изплетени от слама. Излишно е да се споменава, че макар сандалите да не са били много популярни в Англия, по времето, когато са споменати за пръв път в английския език в библията на Джон Уайклиф (1382 г.), концепцията е била добре позната.

С времето концепцията за думата започва да се разширява. Ако се вгледаме в пасаж от Rutland Papers (1842 г.) на Уилям Джердън, в който се описва коронацията на крал Хенри VII (1485 г.), ще видим, че богато украсените копринени и кожени сандали са станали част от церемониалната дреха. В края на 18 век за сандали са били смятани почти всички обувки с нисък ток или чехли. Ето например какво пише Ан Радклиф в The Mysteries of Udolpho (Мистериите на Удолфо) (1794 г.): „Бернардин се беше загърнал в дълга тъмна пелерина, която едва откриваше полуботи или сандали, завързани с каишки около краката му“.

Така че следващия път, когато се готвите да се наслаждавате на лятото, обути в сандали, помнете че независимо от това дали моделът им е прост, или изтънчен, този тип обувка има праисторически корени.